Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Ze školních lavic k dárcovskému křeslu: 19 odvážných z řad bruntálských gymnazistů dnes darovalo krev

9.10.2024

S velkým zájmem ze strany studentů se setkal tým AGEL Transfúzní služby, který pravidelně pořádá pro studenty středních škol hromadné odběry. Na odběr dnes společně přišlo 19 budoucích vysokoškoláků a zároveň prvodárců.

„Hromadné odběry jsou pro studenty, a hlavně nováčky v dárcovství příjemné, protože se obavy a nervozita z toho, co je čeká, rozplynou. Je to skvělá možnost, jak začít svou dárcovskou kariéru,“ uvedla vedoucí pověřená sestra AGEL Transfúzní služby Bc. Petra Balogová a upřesnila, že tentokráte výzvu přijali studenti Gymnázia Bruntál.

Studenti přišli v čele s organizátorem akce Mgr. Antonínem Zgažarem, zástupcem ředitele Gymnázia Bruntál, který uvedl: „Nábor děláme již několik let u maturantů, kteří dosáhli 18 let. Vždy se jim snažím vštípit to, jak je dárcovství krve důležité.“ Jaké to je darovat krev, popsala studentka Vendula Langová: „Nebála jsem se, i když se mi udělalo trochu špatně. Přišla jsem s tím, že to zvládnu úplně v pohodě, a nakonec jsem to tak i zvládla. Můj bratr chodí také darovat krev a líbilo se mi, jak všichni chodí darovat společně. Tak jsem si řekla, že je to super a taky se zapojím.“

„Velice si vážíme přístupu vedení školy, které okamžitě zareagovalo na naši výzvu a zorganizovalo tento hromadný odběr. Velké díky patří ale zejména studentům, kteří přišli a darovali krev,“ poděkoval MUDr. Radan Volnohradský, vedoucí lékař pracoviště v Bruntále.

„I když se za nějaký čas rozjedou studovat do všech koutů Česka, dali jsme jim u nás takový základ pro dárcovství krve a pevně věříme, že u něj zůstanou a budou darování pokračovat,“ uzavřela Marcela Kučerková, pracovník péče o dárce AGEL Transfúzní služby.

Každý, kdo daruje krev nebo plazmu v AGEL Transfúzní službě, má nárok na celou řadu výhod. Bezplatné dárcovství krve zahrnuje také lékařské vyšetření, možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy. Dárce samozřejmě obdrží drobné občerstvení, získá potravinou poukázku, je mu proplacené jízdné ze svého bydliště a může si uplatnit nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

Odběrové místo se nachází v přízemí Nemocnice AGEL Podhorská v Bruntálu a objednat se k odběru mohou zájemci na tel. čísle 800 300 900 nebo přes objednávkový systém: https://bruntal.odbery.agel.cz

 

Zpět