Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Přes 240 lidí navštívilo stánek AGEL Transfúzní služby na Dni s Horskou službou. Chtěli znát svou krevní skupinu

22.7.2024

Třetí červencová sobota opět patřila Dni s Horskou službou v Loučné nad Desnou. Veřejnost zde mohla, již po čtvrté, navštívit také promostánek AGEL Transfúzní služby. Sestřičky a laborantky na stánku nabízely orientační test krevní skupiny a zájemcům o bezpříspěvkové dárcovství krve a plazmy poskytly základní informace a pozvánku do odběrových pracovišť AGEL Transfúzní služby.

Letos se konal již 5. ročník Dne s Horskou službou. Této akci předcházel workshop Horské služby, na který dorazily i zahraniční horské záchranné složky. Ve čtvrtek se například na Bílé Opavě demonstroval transport zraněného. „Letos jsme se zaměřili také na kynologii, a proto tu v pátek byli společně s policejními kynology z ČR i kynologové ze zahraničí. Následuje pak sobotní akce pro veřejnost, kdy složky ze zahraničí zůstávají a taktéž předvádějí ukázky své práce tak, jak ji dělají u nich. Máme tak možnost přiblížit se veřejnosti a společně s ostatními, například s AGEL Transfúzní službou, šířit povědomí o tom, jak je pomoc a záchrana druhých důležitá,“ představil celou akci náčelník Horské služby Jeseníky, Vítězslav Kaller. Na akci nechyběly ani záchranné složky ze Slovenska nebo Polska.

O stánek AGEL Transfúzní služby byl enormní zájem. „Tentokrát jsme otestovali více než 240 osob. Nevěřili byste, kolik lidí ani v pokročilém věku nezná svou krevní skupinu. V našem promo stánku tak měli možnost zjistit svou krevní skupinu včetně RH faktoru během několika minut,“ sdělila Monika Bartošková, vedoucí týmu promostánku a vedoucí sestra pracoviště Šumperk. Výsledky krevních testů následně zhodnotila Michaela Šimečková, vedoucí laboratoře: „Z výsledků všech testů vyplynulo, že k nám v sobotu zavítalo nejvíce osob s krevní skupinou A+ (celkem 78) což odpovídá běžnému rozložení krevních skupin v populaci. Překvapivě hodně osob mělo krevní skupinu 0+, a to rovných 70. Vzácnou krevní skupinou 0- jsme zaznamenali šestnáctkrát.

„Pokud chcete znát svou krevní skupinu, není nic jednoduššího než se objednat k vyšetření v jedné z laboratoří AGELLAB, kde mimo jiné provádí Test na zjištění krevní skupiny u dospělých. Odběrová místa najdete po celé Moravě a dle mapy na https://vysetreni.agel.cz Noví dárci krve pak svou krevní skupinu zjistí přímo u nás v AGEL Transfúzní službě, stačí se objednat,“ doplnila Marcela Kučerková z Péče o dárce AGEL Transfúzní služby.

AGEL Transfúzní služba i nadále hledá nové dárce krve a plazmy. Dárcem se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Kromě dárcovství krve a plazmy je možná v AGEL Transfúzní službě v Šumperku i registrace do Českého národního registru dárců dřeně. Stačí se objednat na tel.: 800 300 600, nebo přes objednávkový systém https://sumperk.odbery.agel.cz.

Zpět