Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Světový den dárců krve se blíží. Přijďte jej oslavit do AGEL Transfuzní služby

12.6.2024

Největší svátek všech čestných dárců krve a krevních složek připadá každý rok na 14. červen. Na Transfúzních službách v Šumperku a Bruntále se proto tento pátek bude slavit.

„Mnoho nových dárců si pro svůj první odběr symbolicky volí právě Světový den dárců. Už nyní se těšíme na všechny, kteří s námi přijdou slavit. Připravili jsme si pro všechny dárce drobné poděkování, občerstvení, a navíc soutěž o vstupenky na hudební festivaly,“ zve Marcela Kučerková, pracovník péče o dárce.

 „Díky skvělé a rychlé pomoci dárců s navýšením zásob plné krve se nám daří udržet zásoby na dostatečné úrovni. Bohužel není možné si z dlouhodobého hlediska vytvářet velké zásoby, kvůli relativně krátké trvanlivosti transfúzních přípravků, které se vyrábí z odebrané krve (42 dnů). Stále platí to, že v období prázdnin se zásoby sníží. Dárci nám totiž odjíždí na dovolené, častokrát do zahraničí a po návratu je nutná časová prodleva pro další odběr. Dalším faktorem je zvýšený počet úrazů v letním období. Proto prosíme dárce, aby k nám přišli darovat krev i o prázdninách,“ sdělil vedoucí lékař AGEL Transfúzní služby Šumperk MUDr. Radan Volnohradský.

Kromě předpokládaného nárůstu úrazů spojených se zvýšenou aktivitou a cestováním v období prázdnin je problémem i to, že při vycestování dárce na dovolenou do zahraničí je po návratu nutné zachovat daný časový odstup, než může přijít dárce opět k odběru. Toto omezení je nastaveno kvůli možné nákaze v místě pobytu. Omezení se bohužel týká i mnoha zemí EU (například Itálie, Maďarsko, Rumunsko, pevninské Řecko a Thasos a další).

„Stále se ještě v objednávkovém systému najde volné místo na odběr plné krve. Proto neváhejte, a ještě dnes se objednejte. Těšíme se na vás!“ doplnila Monika Bartošková, vedoucí sestra pracoviště Šumperk.

Každý, kdo daruje krev nebo plazmu v AGEL Transfúzní službě, má nárok na celou řadu výhod. Bezplatné dárcovství krve zahrnuje také lékařské vyšetření, možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy nebo zapojit se do benefitního systému AGEL Transfúzní služby. Dárce samozřejmě obdrží drobné občerstvení, získá potravinou poukázku, je mu proplacené jízdné ze svého bydliště a může si uplatnit nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr. Stačí se objednat!

Dotazy ohledně dárcovství krve zodpoví pracovníci AGEL Transfúzní služby a.s. na bezplatné infolince odběrového střediska Šumperk na tel.: 800 300 600 a odběrového střediska sídlícího v Nemocnici AGEL Podhorská v Bruntálu na tel.: 800 300 900. Všechny informace zájemci o dárcovství naleznou také na webu https://transfuznisluzba.agel.cz

Zpět