Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Dárcovství krve po Vánocích

28.12.2023

Vánoce jsou obdobím, kdy i opatrnější z nás povolí uzdu a dopřávají si kaloričtější a mastnější pokrmy společně se zvýšenou konzumací alkoholických nápojů. No jaké by to přece byly svátky bez vánočky, smaženého kapra, silvestrovských chlebíčků a dobrého vína? Dárci krve a plazmy ale musí trochu přibrzdit, hlavně před odběrem.

„Regenerace těla je po jakékoliv zátěži potřebná. Jedná se i o zátěž v podobě tučných jídel, kterých bývá o Vánocích plný stůl. Proto by měli dárci přejít alespoň 2 dny před odběrem do „dietnějšího“ režimu. Ideální je zvýšená konzumace zeleniny a ovoce v syrovém stavu, u výrobků z mléka preferovat výroby s nízkým obsahem tuku (do 1,5%), omezit živočišné tuky jako je máslo a sádlo, s tím i pokrmy připravené smažením a rovněž výrazně omezit veškerá tučná masa, jako je vepřové, husí a kachní. Alkohol pokud možno vynechte úplně. Vaše tělo a zažívání vám bude vděčné,“ sdělil MUDr. Radan Volnohradský, vedoucí lékař AGEL Transfúzní služby v Šumperku.

Doporučení přidává vedoucí Lékárny AGEL v Novém Jičíně Mgr. Kateřina Masníková: „Darování krve má svá jasně daná pravidla. Tím hlavním je, že dárce musí být zcela zdravý. Nelze darovat krev, pokud užíváte léky, ale ani 1-2 týdny po vyléčení podle typu medikace. Dárci, kteří berou léky například na vysoký krevní tlak nebo trpí onemocněním štítné žlázy, mohou na základě posouzení lékaře krev darovat i v průběhu léčby, naopak lidé s oparem na rtu musí počkat, až strup úplně zmizí,“ zmiňuje některá zdravotní omezení Mgr. Kateřina Masníková a pokračuje: „Pokud se chystáte darovat krev, v den odběru určitě vynechte svou pravidelnou ranní cigaretu. Působením nikotinu se totiž zvyšuje tvorba žaludečních šťáv, stoupá hladina cholesterolu a roste hladina stresového hormonu kortizolu, což nepříznivě ovlivňuje celkový výsledek vašeho krevního rozboru.“

„V den odběru přijďte odpočinutí, nehladovte, lehce posnídejte a nekuřte,“ doplnil MUDr. Radan Volnohradský, vedoucí lékař AGEL Transfúzní služby v Šumperku.

„Po darování krve je důležité nezapomínat také na následnou péči o tělo. Po zbytek dne si naordinujte klidový režim a doplňte potřebné vitaminy, které pomůžou s obnovou krve nebo přírodní cestou bylinkami. Například užíváním tamaryšku stimulujete tvorbu červených krvinek a posílíte obnovu krevních destiček. Vinná réva vám zase pomůže udržet správný poměr bílých krvinek a společně s kopřivou jsou vhodné při léčbě chudokrevnosti. Za zmínku rozhodně stojí i bylinka zvaná dangšen neboli „ženšen chudých“, která ovlivňuje množství červených i bílých krvinek a příznivě působí na krvetvorbu. S rychlejší obnovou krve vám mohou pomoci také vitaminy a minerály, zejména pak vitamin B6, B12, kyselina listová a železo,“ radí vedoucí lékárny.

„Děkujeme všem našim dárcům za přejeme jim hlavně hodně zdraví do nového roku a krásné prožití svátků vánočních,“ uzavřel MUDr. Radan Volnohradský, vedoucí lékař AGEL Transfúzní služby v Šumperku.

A co předsevzetí do nového roku? „No přece stát se dárcem krve! Kdo jiný může říci, že se za 5 minut stal pro někoho hrdinou?“ vzkazuje Jitka Dvořáková z evidence dárců AGEL Transfúzní služby v Šumperku.

K odběrům v roce 2024 se dárci mohou objednávat už nyní, prostřednictvím našich objednávkových systémů na webových stránkách https://transfuznisluzba.agel.cz, kde naleznou odkaz pro šumperské i bruntálské středisko. V novém roce přivítá AGEL Transfúzní služba své dárce již v úterý 2. ledna 2024

Zpět