Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Zásoby krve pro období vánočních svátků budou, a to díky dárcům a mimořádným odběrům

15.12.2023

Předvánoční období je časem, kdy je nutné navýšit zásoby transfúzních přípravků. Výpadek v dodávkách do nemocnic a krevních bank by neměl nastat, a to díky navýšení počtu odběrových dnů plné krve a motivaci dárců, kteří pro své dárcovství velmi rádi volí předvánoční období. Například i kvůli tematickým odběrovým dnům, jako je „Čertovský odběr“ nebo „Vánoční nadílka“.

„Od listopadu jsme posílili odběry plné krve o pět mimořádných odběrů. Nejdůležitější je pro nás poslední předvánoční týden, kdy je poslední příležitost v tomto roce doplnit zásoby. Objem zásob a na to navázaný počet odběrů plánujeme tak, abychom neměli např. přebytek krve jedné krevní skupiny. Pro zajímavost, erytrocytární transfúzní přípravky mají trvanlivost pouhých 42 dnů,“ sdělil MUDr. Radan Volnohradský, vedoucí lékař pracoviště v Šumperku.

„Naši dárci skvěle reagují také na naše výzvy při nedostatku krve. Nyní máme velké zásoby transfúzních přípravků krevních skupin A+, AB+ a AB-. Prosíme proto dárce, kteří mají tuto krevní skupinu, aby svůj odběr odložili až na leden, kdy se nejspíše situace změní,“ dodal MUDr. Radan Volnohradský, vedoucí lékař pracoviště v Šumperku.

„V případě, že by došlo k nečekané situaci a nemocnice by potřebovaly mnohem více transfúzních přípravků, jsme schopni „aktivovat“ naše dárce i mezi svátky a doplnit tak případný propad v zásobě,“ uvedla MUDr. Naděžda Petřičová, vedoucí lékařka pracoviště v Bruntále.

„Náš výdej transfúzních přípravků je pro potřeby nemocnic a krevních bank v pohotovosti 24 hodin, 7 dní v týdnu, po celý rok,“ uzavřel MUDr. Radan Volnohradský, vedoucí lékař pracoviště v Šumperku.

„Děkujeme všem dárcům, zájemcům o dárcovství, partnerům čestného dárcovství a prostě všem, kteří pomáhají v boji za zdraví a lidské životy. Náš díky patří i všem zaměstnancům našich Transfúzních služeb, protože bez nich by tato pomoc nedoputovala do nemocnic a krevních bank. Za AGEL Transfúzní službu vám všem přeji veselé a krásné vánoční svátky, plné pohody, “ popřál Ing. Václav Kokeš, předseda představenstva AGEL Transfúzní služby a.s.

Nejkrásnějším předsevzetím do nového roku je dárcovství krve. Dárcem krve a krevních složek se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Legislativa nabízí čestným dárcům krve a plazmy bonusy jako možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy či uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3 000 korun za každý absolvovaný odběr. Zájemci o dárcovství se mohou objednat pomocí objednávkového systému nebo na bezplatné lince. AGEL Transfúzní služba v Šumperku: sumperk.odbery.agel.cz nebo na tel.: 800 300 600. AGEL Transfúzní služba v Bruntále: bruntal.odbery.agel.cz nebo na tel.: 800 300 900.

Zpět