Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Světový den dárců krve je ideálním obdobím pro start dárcovské kariéry

13.6.2023

V úterý 13. června, tedy o den dříve, než je oficiální svátek, si v AGEL Transfúzní službě v Šumperku připomněli již tradiční Světový den dárců krve, jehož cílem je oslavit a podpořit dobrovolníky za jejich záslužnou činnost. Všech 52 dárců, kteří přišli v tento den darovat krev či plazmu, obdrželo dárky od AGEL Transfúzní služby a jejich partnerů. Přišli i prvodárci a rozšířili tak dárcovskou rodinu o krásných 6 členů. Veřejnosti byla nabídnuta možnost nechat si otestovat krevní skupinu a možnost zjistit svou fyzickou kondici na diagnostické váze.

Na jaře byl stav zásob dostatečný, ale s nadcházejícími letními prázdninami se zásoby krve zmenšují. Vytváření zásob ale není jednoduché. „Vzhledem k velmi krátké trvanlivosti transfúzních přípravků, vyrobených z plné krve (42 dnů) je dlouhodobé předzásobení problematické. Operativně tak regulujeme počty odběrů dle požadavků nemocnic a krevních bank tak, abychom pro ně měli stále k dispozici dostatečné množství transfúzních přípravků a zároveň nevytvářeli nadbytečné zásoby. To platí i v případě klinické plazmy. Dárce s krevní skupinou 0 ale potřebujeme 365 dní v roce a v případě, že je pokles zásob této vzácné krevní skupiny, oslovujeme naše dárce napřímo,“ sdělil vedoucí lékař AGEL Transfúzní služby Šumperk MUDr. Radan Volnohradský.

Kromě předpokládaného nárůstu úrazů spojených se zvýšenou aktivitou a cestováním v období prázdnin je problémem i to, že při vycestování dárce na dovolenou do zahraničí je po návratu nutné zachovat daný časový odstup, než může přijít dárce opět k odběru. Omezení se bohužel týká i mnoha zemí EU (Itálie, Maďarsko, Rumunsko, Srbsko, pevninské Řecko, Ibiza, Island, Kanárské ostrovy, Korsika, Kréta, Kypr, Malorca, Malta, Sicílie a také některé oblasti Německa).

„Období prázdnin je pro nás vždy náročné, protože dárci odjíždějí na zaslouženou dovolenou do zahraničí a po svém návratu musí dodržet stanovený odklad odběru, kvůli možnému riziku nákazy v zemi, kde dárce pobýval. Jsme proto rádi, když se noví dárci rozhodnou přijít darovat v tomto období a tímto je srdečně zveme do AGEL Transfúzní služby v Šumperku,“ doplnil vedoucí lékař AGEL Transfúzní služby Šumperk MUDr. Radan Volnohradský.

Každý, kdo daruje krev nebo plazmu v AGEL Transfúzní službě, má nárok na celou řadu výhod. Bezplatné dárcovství krve zahrnuje také lékařské vyšetření, možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy nebo zapojit se do benefitního systému AGEL Transfúzní služby. Dárce samozřejmě obdrží drobné občerstvení, získá potravinou poukázku, je mu proplacené jízdné ze svého bydliště a může si uplatnit nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

Stačí se objednat na tel.: 800 300 600, nebo přes objednávkový systém sumperk.odbery.agel.cz.

Zpět