Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Zelený čtvrtek patřil na AGEL Transfúzní službě v Bruntále tématickému velikonočnímu odběru

6.4.2023

Pracovníci AGEL Transfúzní služby v Bruntále připravili na 6. dubna 2023 tradiční velikonoční odběr, kdy dárci obdrželi pravou velikonoční nadílku v podobě velkého a voňavého mazance a roztomilou pomlázku.

„Velikonoční odběr je velmi oblíbenou a již tradiční akcí, kterou dárci ve velké míře vyhledávají. Dnes tak díky dárcům ze Šumperka a Bruntálu vzrostly zásoby pro krevní banky a nemocnice o 25 plných krví a 47 krevních plazem. Přivítali jsme zároveň 2 nové dárce krve. Vybrali jsme typické symboly Velikonoc, které potěšily všechny dárce,“ uvedla Marcela Kučerková, referent marketingu Transfúzní služby.

„Nyní potřebujeme hlavně dárce s krevní skupinou 0 +, 0 – a všechny dárce s mínusovým Rh faktorem. Získat dárce právě s tímto negativním Rh faktorem je dlouhodobý problém, protože je tento faktor v populaci zastoupen jen přibližně z 15 %. Dárce s jinou krevní skupinou nebo pozitivním Rh faktorem ale rozhodně neodmítneme,“ vysvětluje MUDr. Naděžda Petřičová, vedoucí lékařka Transfúzní služby Bruntál s tím, že dárci s krevní skupinou AB se mohou setkat s tím, že jsou vyzvání k darování krevní plazmy. „Pokud se stane, že je krve konkrétní krevní skupiny dostatek, prosíme dárce, aby přišli darovat krevní plazmu. V povědomí veřejnosti je plazma vnímána stále jako druhořadá tekutina. To ale vůbec není pravda. Krevní plazma je stejně důležitá jako krev. Bez ní bychom neměli léčiva pro hemofiliky, pro pacienty s poruchami imunity, masti na popáleniny a další,“ připomíná vedoucí lékařka.

AGEL Transfúzní služba i nadále hledá nové dárce krve a plazmy. Dárcem se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Kromě dárcovství krve a plazmy je možná v AGEL Transfúzní službě v Bruntále registrace do Českého národního registru dárců dřeně. Stačí se objednat na tel.: 800 300 900, nebo přes objednávkový systém: https://bruntal.odbery.agel.cz

Zpět