Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

AGEL Transfúzní služba v Šumperku zažila první dvoudenní hromadný odběr krve a plazmy

3.2.2023

AGEL Transfúzní služba navýšila své zásoby o 24 litrů krve, a to díky studentům Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany z Moravské Třebové. Zájem zdejších studentů o dárcovství krve se neustále zvyšuje, a tak bylo nutné rozdělit je během jejich poslední návštěvy, která proběhla tento týden ve středu a čtvrtek, na dvě dárcovské „roty".

„Studenti Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy patří mezi naše pravidelné dárce. Jejich aktuální zájem byl ale tak vysoký, že jsme je museli rozdělit do dvou odběrových dnů. Doposud jsme pro ně měli vždy vyhrazený jeden celý odběrový den, ale teď už by se k nám všichni nevešli. Do naší široké dárcovské rodiny jsme teď přivítali zároveň 18 nových dárců,“ uvedla s radostí Marcela Kučerková, referentka marketingu AGEL Transfúzní služby.

Studenty opět doprovodil, rovněž dlouholetý dárce krve i plazmy a zároveň pedagog v jedné osobě, mjr. Ing. et. Ing. Ondřej Kropáček. Právě jeho přístup se odráží na velkém zájmu o dárcovství krve ze strany studentů. Připojil se také a ve středu společně s ostatními daroval krevní plazmu.

Ke svému prvnímu odběru naopak přišla studentka Michaela Rychterová, která uvedla: „Čekala jsem celou dobu na to, až mi bude 18 let a budu moci jít společně s ostatními. Napřed jsem byla před odběrem velmi nervózní, klepala jsem se, ale bylo to v pohodě. Mám strach z jehel, ale dobrý.“ Další studentka Karolína Tvrdíková, která byla dnes darovat plazmu, se účastnila v AGEL Transfúzní službě již všech 6 organizovaných hromadných odběrů: „Líbí se mi tady, jsem tu velmi spokojená. Přístup k nám dárcům je tak milý a příjemný, takže se sem vždycky těším,“ míní Tvrdíková.

Přístup studentů ocenilo také vedení AGEL Transfúzní služby. „Tito studenti jezdí darovat krev pravidelně, přijíždí v čím dál větším počtu a můžeme se na ně vždy spolehnout. Za to jim patří obrovské díky,“ doplnil Ing. Václav Kokeš, předseda představenstva AGEL Transfúzní služby.

AGEL Transfúzní služba i nadále hledá nové dárce krve a plazmy. Dárcem se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Kromě dárcovství krve a plazmy je možná v AGEL Transfúzní službě v Šumperku i registrace do Českého národního registru dárců dřeně. Stačí se objednat na tel.: 800 300 600, nebo přes objednávkový systém sumperk.odbery.cz.

Vojenská střední škola a Vyšší odborná škola Ministerstva obrany v Moravské Třebové se kromě své primární funkce – vzdělávání, zaměřuje i na brannou, vlasteneckou, společenskou a občanskou výchovu mladých lidí. Škola se proto podílí na tematicky zaměřených akcích Armády ČR a v rámci regionu spolupracuje s řadou civilních subjektů.

Zpět