Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Více než 2 250 litrů krve odebrala v loňském roce od bezpříspěvkových dárců AGEL Transfúzní služba v Šumperku

9.1.2023

Úspěšný rok má za sebou šumperská AGEL Transfúzní služba, jejímž zdravotníkům se podařilo v loňském roce odebrat od bezpříspěvkových dárců více než 2 250 litrů krve. To je zhruba stejně jako v předchozích letech, což umožnilo pokrýt poptávku pro výrobu transfúzních přípravků pro nemocnice v Olomouckém a Moravskoslezském kraji i přes nepříznivý celospolečenský trend, kdy dobrovolných dárců ubývá.

Těchto výsledků by AGEL Transfúzní služba nedosáhla bez usilovné práce na náboru nových prvodárců. Letošní rok bude opět další výzvou pro transfúzní oddělení po celém Česku, protože trend v úbytku pravidelných dárců krve je stále aktuální. AGEL Transfúzní služba proto opět láká nové dárce k dárcovství krve, mimo jiné i na benefity bezpříspěvkového dárcovství krve.

„Na začátek roku jsme připravili novou soutěž, která potrvá až do konce června a dárci v ní mohou vyhrát jeden z pěti letů horkovzdušným balónem. Připravujeme tematické odběry, nejbližší bude ten valentýnský s názvem „S láskou na Transfúzce“. Dále chystáme akce na podporu náboru nových dárců jako je 450ml NADĚJE a podpoříme i nábor do Českého národního registru dárců dřeně,“ uvádí Marcela Kučerková, referentka marketingu AGEL Transfúzní služby, a doplňuje, že pro dárce jsou připravené dárky za jubilejní odběry, slevové benefity u partnerů, slavnostní oceňování dárců pořádané společně s Českým červeným křížem a mnoho dalších výhod, speciálně připravených pro bezpříspěvkové dárce krve a plazmy.

„Společně se středními školami a bezpečnostními složkami plánujeme mnoho hromadných odběrů krve. Například u studentů Vojenské střední školy Ministerstva obrany z Moravské Třebové je tak velký zájem o dárcovství krve, že tento hromadný odběr musíme zorganizovat jako dvoudenní,“ sdělila Marcela Kučerková.

Transfúzní přípravky vyrobené z krve mají široké spektrum použití. „Nejde jen o náhradu krevních ztrát při nehodách, jak se nejčastěji veřejnost domnívá. V hojné míře se používají i pro onkologické pacienty, při léčení otrav a při řadě operací. Málokdo ví, že pro každého pacienta jsou, pro případ vzniku komplikací, před plánovanou operací vždy nachystány transfúzní přípravky,“ vysvětluje MUDr. Radan Volnohradský, vedoucí lékař AGEL Transfúzní služby v Šumperku, a dodává: „Jeden půl litr odebrané krve může zachránit až tři lidské životy. Kde jinde než u nás se člověk může během pěti minut stát opravdovým hrdinou?“

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Legislativa nabízí dárcům krve bonusy jako možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy či uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr. Dárci se mohou objednat v Transfúzní službě v Šumperku pomocí objednávkového systému na adrese sumperk.odbery.agel.cz nebo na bezplatné tel. lince 800 300 600.

Zpět