Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Dárci krve obdrželi v Bruntále plakety za jubilejní bezpříspěvkové dárcovství krve

2.12.2022

Ve čtvrtek 1. prosince 2022 se uskutečnilo v Bruntále slavnostní oceňování dárců krve a plazmy plaketami prof. MUDr. Jana Janského. Dárci byli pozváni do zdejší Střední odborné školy, kde pro ně byly nachystány nejen medaile a plakety, ale i dárky od Českého červeného kříže (ČČK), AGEL Transfúzní služby a od pojišťoven, které podporují bezpříspěvkové dárcovství krve. Předávání plaket doplnil kulturní program, konkrétně vystoupením pedagogů a žáků Základní umělecké školy Bruntál, které zpříjemnilo slavnostní akcí. Na závěr nechyběl skvělý raut, připravený studenty Střední odborné školy Bruntál.

AGEL Transfúzní služba společně s Českým červeným křížem takto oceňují dárce každý rok. Bohužel nucená dvouletá přestávka kvůli epidemiologické situaci znemožnila udělit ocenění ve slavnostním duchu a potkat se s dárci mimo AGEL Transfúzní službu. Letos tak slavíme dvojnásob radostně.

Předání ocenění a dárků se ujali MUDr. Petr Vlk, viceprezident ČČK ČR, předseda Oblastní výkonné rady ČČK Bruntál Zlatko Dvořák, Bc. Martin Henč, starosta města Bruntálu, Ing. Luděk Šimko, starosta města Rýmařova, MUDr. Naděžda Petřičová, vedoucí lékařka AGEL Transfúzní služby a.s. pracoviště Bruntál a MUDr. Radan Volnohradský, člen představenstva AGEL Transfúzní služby a.s..

Tento rok dosáhlo na stříbrné medaile za 20. bezpříspěvkový odběr 43 dárců a 20 dárců obdrželo za 40. jubilejní odběr zlatou medaili prof. MUDr. Jana Jánského. V Bruntále se navíc předávaly i Zlaté kříže 3. stupně za jubilejních 80 odběrů, kterých v minulém roce dosáhlo 12 dárců. Dárci, kteří se na tohoto slavnostního oceňování nemohli zúčastnit, o svá ocenění rozhodně nepřijdou. Budou pro ně nachystána v AGEL Transfúzní službě v Bruntále společně s dárky.

„Počty pravidelných dárců dlouhodobě klesají. Počet prvodárců přitom nenarůstá, spíše klesá. V celém Česku podle odhadů chybí až 130 tisíc dárců krve. Snažíme pro bezpříspěvkové dárce získat co nejvíce benefitů a poděkovat jim, mimo jiné, takovouto slavnostní akcí,“ doplnila Marcela Kučerková, referent marketingu AGEL Transfúzní služby a.s..

Hledáme nové dárce krve

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Legislativa nabízí dárcům krve bonusy jako možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy či uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

Zpět