Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Dárci krve obdrželi plakety za jubilejní bezpříspěvkové dárcovství krve

25.11.2022

Ve čtvrtek 24. listopadu 2022 proběhlo Slavnostní oceňování dárců krve a plazmy plaketami prof. MUDr. Jana Janského. Dárci byli pozváni do Kulturního centra Rapotín na Šumpersku, kde pro ně bylo nachystáno jak samotné ocenění, tak i dárky od Českého červeného kříže, AGEL Transfúzní služby a od zdravotních pojišťoven, které podporují bezpříspěvkové dárcovství krve.

„Tento slavnostní večer je jen malým poděkováním našim dárcům krve a plazmy. Jejich dárcovství je v lidském měřítku neocenitelné. Velmi všem děkuji,“ sdělil Ing. Václav Kokeš, předseda představenstva AGEL Transfúzní služby.

„Počty pravidelných dárců dlouhodobě klesají. Počet prvodárců přitom nenarůstá, spíše klesá. V celém Česku podle odhadů chybí až 130 tisíc nových dárců krve. Snažíme se pro bezpříspěvkové dárce získat co nejvíce benefitů a poděkovat jim i takovouto slavnostní akcí,“ doplnila Marcela Kučerková, referentka marketingu AGEL Transfúzní služby.

AGEL Transfúzní služba společně s Českým červeným křížem takto oceňují dárce každý rok. Bohužel nucená dvouletá přestávka kvůli epidemiologické situaci znemožnila udělit ocenění ve slavnostním duchu a potkat se s dárci mimo AGEL Transfúzní službu, a tak slavilo dvojnásobně radostněji.

V letošním roce dosáhlo na stříbrné medaile za 20. bezpříspěvkový odběrů 89 dárců, dalších 81 dárců obdrželo za 40. jubilejní odběr zlatou medaili prof. MUDr. Jana Jánského. Osobně si do Kulturního domu Rapotín přišlo o posledním listopadovém čtvrtku 70 dárců. Předávání plaket bylo doplněno kulturním programem, a to vystoupením tria Swingalia, které přijela potěšit dárce a hosty slavnostního oceňování až z malebných Beskyd. Ti co přijít nemohli o svá ocenění nepřijdou. Budou pro ně nachystána v AGEL Transfúzní službě v Šumperku společně s dárky.

Hledáme nové dárce krve

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Legislativa nabízí dárcům krve bonusy jako možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy či uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

Zpět