Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Studenti středních škol a gymnázií jsou významnou nadějí pro dárcovskou základnu

19.10.2022

Chopili se výzvy a přišli darovat krev. V polovině října zavítalo 23 studentů Všeobecného a sportovního gymnázia Bruntál v čele s pedagogy do AGEL Transfúzní služby v Bruntále.

Problematika úbytku pravidelných dárců z dárcovské základny je dlouhodobým problémem napříč celou naší republikou. Studenti byli z hlediska historie často iniciátory změn a nadějí pro lepší budoucnost. Neméně důležití jsou i pro stabilitu naší dárcovské rodiny. Proto si nesmírně vážíme podpory škol k dárcovství krve, pedagogů za jejich aktivní organizaci hromadných odběrů a především studentů samotných, kteří překonají počáteční obavy a přijdou to zkusit.

„Máme obrovskou radost, že k nám do Transfúzní služby v Bruntálu opět zavítali studenti Všeobecného a sportovního gymnázia Bruntál. Pro většinu to byla dárcovská premiéra. To, že se studenti k odběru aktivně hlásí, vypovídá o silné motivaci, skvělé morálce a společenské odpovědnosti mladých studentů. Jsou tak ideálními nástupci stárnoucí dárcovské základny. Velmi vám všem děkujeme,“ vzkazuje MUDr. Naděžda Petřičová, vedoucí lékařka AGEL Transfúzní služby Bruntál.

K odběru dnes dorazilo 23 studentů, a protože se má jít příkladem, přidala se k odběru i jejich pedagožka, pravidelná dárkyně v jedné osobě Mgr. Kateřina Jedličková.

Všeobecné a sportovní gymnázium v Bruntále, jehož zřizovatelem je Moravskoslezský kraj je školou s dlouholetou tradicí. Bylo první českou střední školou, která vznikla v Bruntále po osídlení českým obyvatelstvem po ukončení druhé světové války. Za dlouhá léta své existence si gymnázium vydobylo své pevné místo mezi středními školami ve městě i v regionu.

AGEL Transfúzní služba Bruntál naléhavě hledá nové dárce krve a plazmy. Dárcem se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Kromě dárcovství krve a plazmy je možná v AGEL Transfúzní službě a.s. v Bruntále i registrace do Českého národního registru dárců dřeně. Stačí se objednat na tel.: 800 300 900, nebo přes objednávkový systém https://bruntal.odbery.agel.cz.

Zpět