Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

AGEL Transfúzní služba v Šumperku praskala ve švech. Krev darovalo přes 60 studentů, více než polovina z nich byli prvodárci

12.10.2022

Jezdí darovat krev pravidelně, přijíždí v čím dál větším počtu a můžeme se na ně vždy spolehnout. To může AGEL Transfúzní služba směle říct o studentech Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany z Moravské Třebové. Její studenti přijeli v úterý 11. října 2022 do Šumperku darovat tu nejcennější tekutinu.

Pro dárce z řad studentů AGEL Transfúzní služba a.s. vyhradila celý odběrový den, protože zájem o darování krve mělo více než 80 budoucích vojáků.. „Velmi nás těší enormní zájem o dárcovství krve. Zdravotnická zařízení po celé republice se potýkají s úbytkem dárců, a proto si velmi vážíme všech mladých lidí, kteří se nebojí a chtějí touto cestou pomoci. Děkujeme!“ vzkazuje Ing. Hana Marešová, místopředsedkyně představenstva AGEL Transfúzní služby s tím, že na základě dárcovských kritérií někteří zájemci museli svůj odběr ale odložit.

Dočasně je dárcovství omezeno například při pobytu mimo Českou republiku, po absolvování tetování, nebo po prodělaném onemocnění. Přivítali jsme tedy nakonec 61 studentů třetích a čtvrtých ročníků. Do naší velké dárcovské rodiny jsme zapsali 33 nových dárců. Studenty přivedl náš dlouholetý dárce a pedagog v jedné osobě, mjr. Ing. et. Ing. Ondřej Kropáček. A právě jeho přístup se odráží na velkém zájmu o dárcovství krve ze strany studentů. „První hromadný odběr jsem plánoval pouze pro svou třídu. Nakonec jsme do AGEL Transfúzní služby dorazili v počtu třiceti dárců. Na další plánovaný odběr se připojili další a nyní už se blížíme ke stovce zájemců o dárcovství krve. Nečekal jsem, že se na v pořadí čtvrtý hromadný odběr dostaví tolik studentů. Jsem na ně velice hrdý. Úspěch celé akce není jen mou zásluhou, ale výsledkem příkladně spolupráce školy a AGEL Transfúzní služby,“ sdělil mjr. Ing. et. Ing. Ondřej Kropáček.

Vojenská střední škola a Vyšší odborná škola Ministerstva obrany v Moravské Třebové se kromě primární funkce – vzdělávání, zaměřuje i na brannou, vlasteneckou, společenskou a občanskou výchovu mladých lidí. Škola se proto podílí na tematicky zaměřených akcích Armády ČR a v rámci regionu spolupracuje s řadou civilních subjektů. Pomoc druhým je tedy jejich krédem.

AGEL Transfúzní služba Šumperk i nadále hledá nové dárce krve a plazmy. Dárcem se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Kromě dárcovství krve a plazmy je možná v AGEL Transfúzní službě a.s. v Šumperku i registrace do Českého národního registru dárců dřeně. Stačí se objednat na tel.: 800 300 600, nebo přes objednávkový systém sumperk.odbery.cz.

Zpět