Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

AGEL Transfúzní služba v Šumperku zve na Velikonoční odběr. Potřeba jsou zejména dárci s negativním Rh faktorem

6.4.2022

AGEL Transfúzní služba v Šumperku připravuje tradiční Velikonoční odběr krve a plazmy a vítání jsou dárci všech krevních skupin a především ti s negativním Rh faktorem.

Velikonoční svátky jsou symbolem počínajícího jara, konce zimy a příslibem slunečných dnů a přílivu nové energie. U příležitosti Velikonočního odběru, který se uskuteční na “transfúzce” v Šumperku ve čtvrtek 14. dubna, obdrží každý příchozí pravou velikonoční nadílku, a to velký a voňavý mazanec. Ten je typickým symbolem Velikonoc a jistě potěší každého příchozího dárce.

„Chtěli bychom touto cestou pozvat na Velikonoční odběr nejenom nové dárce, ale i dárce, kteří kvůli koronavirové pandemii přerušili pravidelné dárcovství, aby využili oslavy jara a přišli darovat krev, nebo plazmu právě na Velikonoční odběr,“ zve Marcela Kučerková, referent marketingu AGEL Transfúzní služby.

„Nyní potřebujeme hlavně dárce s krevní skupinou 0 +, 0 – a všechny dárce s mínusovým Rh faktorem. Získat dárce právě s tímto negativním Rh faktorem je dlouhodobý problém, protože je tento faktor v populaci zastoupen jen cca z 15 %. Dárce s jinou krevní skupinou nebo pozitivním Rh faktorem ale rozhodně neodmítneme!“ vysvětluje MUDr. Radan Volnohradský, vedoucí lékař Transfúzní služby Šumperk s tím, že dárci s krevní skupinou AB se mohou setkat s tím, že jsou vyzvání k darování krevní plazmy. „Pokud se stane, že je krve konkrétní krevní skupiny dostatek, prosím dárce, aby přišli darovat krevní plazmu. V povědomí veřejnosti je plazma vnímána stále jako druhořadá tekutina. To ale vůbec není pravda. Krevní plazma je stejně důležitá jako krev. Bez ní bychom neměli léčiva pro hemofiliky, pro pacienty s poruchami imunity, masti na popáleniny a další,“ připomíná vedoucí lékař.

Každý, kdo se rozhodne darovat krev nebo plazmu získá veškeré informace k odběru, kritéria pro dárcovství a případy, kdy je nutné s dárcovstvím chvíli počkat na webu AGEL Transfúzní služby transfuznisluzba.agel.cz, nebo se s dotazem může obrátit na bezplatnou linku 800 300 600.

Zpět