Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

AGEL Transfúzní služba zve do bruntálské nemocnice na Velikonoční odběr. Potřeba jsou zejména dárci s negativním Rh faktorem

5.4.2022

AGEL Transfúzní služba v Bruntále připravuje tradiční Velikonoční odběr krve a vítání jsou dárci všech krevních skupin a především ti s negativním Rh faktorem.

Velikonoční svátky jsou symbolem počínajícího jara, konce zimy a příslibem slunečných dnů a přílivu nové energie. U příležitosti Velikonočního odběru, který se uskuteční ve středu 13. dubna na “transfúzce” v přízemí Nemocnice AGEL Podhorská v Bruntále, obdrží každý příchozí pravou velikonoční nadílku, a to velký a voňavý mazanec. Ten je typickým symbolem Velikonoc a jistě potěší každého příchozího dárce.

„Chtěli bychom touto cestou pozvat na Velikonoční odběr nejenom nové dárce, ale i dárce, kteří kvůli koronavirové pandemii přerušili pravidelné dárcovství, aby využili oslavy jara a přišli darovat krev právě na Velikonoční odběr,“ zve Marcela Kučerková, referent marketingu AGEL Transfúzní služby.

„Nyní potřebujeme hlavně dárce s krevní skupinou 0 +, 0 – a všechny dárce s mínusovým Rh faktorem. Získat dárce právě s tímto negativním Rh faktorem je dlouhodobý problém, protože je tento faktor v populaci zastoupen jen cca z 15 %. Dárce s jinou krevní skupinou nebo pozitivním Rh faktorem ale rozhodně neodmítneme!“ vysvětluje MUDr. Naděžda Petřičová, vedoucí lékařka AGEL Transfúzní služby Bruntál s tím, že dárci s krevní skupinou AB se mohou setkat s tím, že jsou vyzvání k darování krevní plazmy. „Pokud se stane, že je krve konkrétní krevní skupiny dostatek, prosím dárce, aby přišli darovat krevní plazmu. V povědomí veřejnosti je plazma vnímána stále jako druhořadá tekutina. To ale vůbec není pravda. Krevní plazma je stejně důležitá jako krev. Bez ní bychom neměli léčiva pro hemofiliky, pro pacienty s poruchami imunity, masti na popáleniny a další,“ připomíná vedoucí lékařka.

Každý, kdo se rozhodne darovat krev nebo plazmu získá veškeré informace k odběru, kritéria pro dárcovství a případy, kdy je nutné s dárcovstvím chvíli počkat na webu AGEL Transfúzní služby transfuznisluzba.agel.cz, nebo se s dotazem může obrátit na bezplatnou linku 800 300 900.

Zpět