Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Sympozium AGEL podpořilo elektronizaci zdravotnictví

24.9.2021

Přes 600 zaregistrovaných účastníků si nenechalo 22. a 23. září ujít XIV. Sympozium AGEL, které se po roční nucené přestávce opět konalo v NH Collection Olomouc Congress hotelu. Odborníci z Česka, Slovenska i Izraele se zde věnovali hlavním třem tématům - biologické léčbě napříč obory, stále aktuálnější elektronizaci zdravotnictví a doplňkovému zdravotnímu pojištění.

Program jedné z největších odborných zdravotnických konferencí se skládal z více než 50 přednášek, dvou panelových diskuzí i debat na aktuální témata. Covid nám ukázal, jak dokážeme posunout hranice našich možností díky heroickému nasazení našich zdravotníků. Jeden z pozitivních dopadů pandemie vidím v tom, že se podařilo do popředí akcelerovat témata, která byla dříve potlačovaná či nebyla tak atraktivní, jak by si zasloužila. Jedním takovým je telemedicína, které se věnujeme i v rámci našeho sympozia,” řekl na slavnostním zahájení předseda představenstva AGEL a.s. Ing. Michal Pišoja, MPH s tím, že na Sympoziu AGEL se prolíná i odvaha jako motiv poděkování všem zdravotníkům, kteří ještě před pár měsíci stáli v první linii v boji s pandemií a obětovali  vše pro záchranu lidských životů a nyní své odborné znalosti a novinky v léčbě prezentovali v hanácké metropoli v odborné rovině svým kolegům. „Nemocnice skupiny AGEL jsou významnou součástí naši krajské péče a ta spolupráce mezi vašimi nemocnicemi a ostatními je naprosto fantastická. Já bych chtěl za tuto spolupráci všem nemocnicím a všem zdravotníkům velmi poděkovat,” řekl v úvodní řeči Ing. Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

 

Sympozium AGEL nabídlo dvě panelové diskuze, dále pak  52 odborných přednášek a také zde experti oponovali 19 grantových úkolů. Diskutující podpořili v současné době hojně skloňovanou elektronizaci zdravotnictví s tím, že je velice důležité, aby se do systému zapojili všichni poskytovatelé zdravotnické péče. Výbornou zkušenost s digitalizací zdravotnických dokumentů mají již dva roky i některé nemocnice skupiny AGEL. „Hovořím z vlastní zkušenosti z nemocnic, kde jsme s elektronickým vedením zdravotnické dokumentace už započali v roce 2019 a pandemie nám ukázala, jak významně zlepšila práci pro naše lékaře, pro naše sestřičky a zkvalitnila péči o naše pacienty,” potvrdila 1. místopředsedkyně představenstva AGEL a.s. MUDr. Marie Marsová, MBA. „Jsem ráda, že ve zdravotnických zařízeních skupiny AGEL v České republice do konce letošního roku povedeme komplexně elektronickou medikaci, povedeme lékařskou dokumentaci komplexně v elektronické podobě a máme  v našich zařízeních zavedenou i ošetřovatelskou dokumentaci,” dodala.

 

Tématem druhé panelové diskuze pak bylo doplňkové zdravotní pojištění, které se může stát v budoucnu novým zdrojem financování zdravotní péče. V Česku i na Slovensku však k chybí k jeho rozjezdu politická vůle, na čemž se shodli experti v debatě, ve které nechyběli zástupci soukromého zdravotnické sektoru, ministerstva zdravotnictví ani největších zdravotních pojišťoven.

 

Hlavní medicínské téma v podobě biologické (cílené) léčby přiblížili odborníci z AGELu například v oblasti onkologie, gastroeneterologie či kardiologie. Cílenou léčbu jen v Komplexní onkologickém centru v Nemocnici AGEL Nový Jičín od roku 2015 využili již u téměř 5 tisíc osob a jen letos se dostala k 748 onkologickým pacientům.  Samostatný blok pak na Sympoziu AGEL patřil nelékařským přednáškám na téma Moderní ošetřovatelská péče v chirurgických a interních oborech. „Jsem velice ráda, že se do tohoto bloku zapojili ve velkém počtu naši zdravotníci z řady nemocnic z Česka i ze Slovenska a vyměnili si tak své odborné zkušenosti, což se opět pozitivně promítne do péče o naše pacienty a to je to hlavní,” potěšilo ředitelku Odboru Sociální a ošetřovatelské péče skupiny AGEL Ing. Kristinu Krausovou MBA. 

Zpět