Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Pedagožka motivuje své studenty již několik let k dárcovství krve. Mnoho z nich se pak na transfúzní službu vrací pravidelně

24.6.2021

Přes dvacet studentů Střední školy železniční, technické a služeb Šumperk přišlo tento týden darovat krev do AGEL Transfúzní služby v Šumperku. Nebylo to zdaleka poprvé. Iniciátorkou dobrovolné akce je pedagožka Mgr. Iva Přikrylová, která své studenty k dárcovství krve motivuje již 6 let.

Její zápal pro pomoc potřebným byl opět vidět ve středu 23. června, kdy přišla darovat nejcennější tekutinu v doprovodu 22 studentů posledních a předposledních ročníků školy. „Nemocnice a krevní banky stále bojují s krevními zásobami, které vlivem zvýšeného počtu operačních výkonů po epidemii covid-19, četnějších letních úrazů, očkování a cest do zahraničí, jsou stále nedostatečné. Proto jsme velmi rádi, za každou takovouto aktivitu škol, sdružení a spolků, kteří neváhají a jdou nám svým darem krve pomoci,“ vzkazuje Mgr. Iva Beranová, vedoucí laboratoře AGEL Transfúzní služby.

Ze zkušenosti zdravotníků na transfúzní službě v Šumperku vyplývá, že právě podobné akce opravdu dokážou mladé lidi správně motivovat. Dnešní registr pravidelných dárců zde tvoří mnoho bývalých středoškoláků, kterým první cestu k odběru krve ukázala právě jejich učitelka Mgr. Iva Přikrylová.

„Paní učitelce a všem studentům, kteří u nás byli poprvé, moc děkujeme a budeme se těšit na viděnou u dalšího odběru krve nebo plazmy,“ doplňuje Jitka Dvořáková, pracovnice evidence dárců krve AGEL Transfúzní služby a.s.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Kromě dárcovství krve a plazmy je možné v AGEL Transfúzní službě a.s. v Šumperku i registrace do Českého národního registru dárců dřeně.

Stačí se objednat prostřednictvím bezplatné telefonní liny 800 300 600, nebo využít online objednávkový systém na adrese sumperk.odbery.cz.

Zpět