Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Dárci krve ze Šumperska a okolí slavili. K matadorům transfúzní služby se ochotně přidali i prvodárci

17.6.2021

Na třetí červnový týden připravila AGEL Transfúzní služba v Šumperku u příležitosti Světového dne dárců krve oslavu, při které zdravotníci poděkovali příchozím za nezištnou pomoc. Dobrou zprávou je, že se podařilo oslovit i ochotné prvodárce.

„V AGEL Transfúzní službě v Šumperku jsme tento svátek oslavili 15. června, kdy mají společné odběry dárci krve a plazmy. Všichni příchozí dnes od nás jako poděkování obdrželi trička s motivem dárcovství krve a praktické lékárničky. Dnešní akci si nenechalo ujít 15 dárců krevní plazmy a 41 dárců krve. Skvělou zprávou je, že dnes do naší dárcovské rodiny přibylo i 5 prvodárců. Děkujeme všem,“ informuje MUDr. Radan Volnohradský, lékař AGEL Transfúzní služby.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. V rámci bezpříspěvkového dárcovství krve je dárce vyšetřen lékařem a jeho krev se testuje na přítomnost několika povinných infekčních markerů. Legislativa nabízí dárcům krve bonusy jako možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy či uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr

„Gratulujeme všem dárcům k jejich svátku. Každý rok v České republice potřebujeme nejméně 30 tisíc nových dárců krve. Proč se nepřidat do dárcovské rodiny, která u nás čítá 260 000 dárců krve?“ doplňuje MUDr. Radan Volnohradský, lékař AGEL Transfúzní služby .

Světový den dárců krve a plazmy se slaví po celém světě již od roku 2005, kdy jej zavedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Proč právě 14. června? Právě tento den se ve Vídni roku 1868 narodil Karl Landsteiner, rakouský biolog, lékař a nositel Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu, za výzkumy typů lidské krve. V oblasti hematologie byl mimo jiné spoluobjevitelem Rh faktoru krve. Letošní motto svátku znělo Give blood and keep the world beating, v českém překladu: Darujte krev, ať svět bije dál.

Zpět