Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

V nemocnicích se obnovují plánované operace. Zásoby krve se snižují, upozorňuje AGEL Transfuzní služba

29.4.2021

Vzhledem k ustupující epidemii onemocnění covid-19 se v mnoha nemocnicích opět rozběhly plánované operace a s nimi vzrůstá spotřeba krevních transfúzí. Doposud byly odběry krve na AGEL Transfúzní služba regulovány dle snížené poptávky krevními bankami a nemocnicemi.

„Od února tohoto roku jsme byli nuceni regulovat počet odběrů plné krve o zhruba 40 %, protože si nemůžeme dovolit, aby se tato drahocenná tekutina musela díky její krátké životnosti likvidovat. Zájem dárců o odběr jsme řešili nabízenou možností darovat krevní plazmu, která také hraje nezastupitelnou roli při léčbě pacientů. Nyní je však nutné, aby opět vzrostl počet dárců plné krve. Zdravotnická zařízení musí mít pro své operační výkony připravené dostatečné zásoby krve. Počet operací se v posledních dnech zvyšuje, a proto prosíme nejen naše stálé dárce krve a plazmy, ale i dárce nové, aby k nám k odběru přišli a pomohli tak stabilizovat krevní zásoby našich nemocnic,“ vzkazuje Ing. Václav Kokeš, předseda představenstva AGEL Transfúzní služby.

Množí se dotazy dárců, zda mají přijít, i když nemají vzácnou krevní skupinu 0-. AGEL Transfúzní služba si váží každého dárce krve nebo krevní plazmy, nehledě na krevní skupinu. „Procentuální zastoupení jednotlivých krevních skupin v populaci Evropy je zhruba takové: skupina A 40%, 0 40%, B 10%, skupina AB méně než 10%. Další antigeny, které se vyšetřují, tento systém dále specifikují. Všechny transfuzní stanice koordinují dárce dle aktuální potřeby. To znamená, že každý dárce je významný a potřebný,“ vysvětluje MUDr. Radan Volnohradský, lékař AGEL Transfúzní služby, s tím, že v tuto chvíli není žádná krevní skupina potřebná více než jiná kvůli nižším stavům zásob. Všechny jsou potřebné ve stejné míře.

„Dárce i prvodárce žádáme, aby se k odběru předem objednali pomocí našeho jednoduchého a přehledného objednávkového systému, který nabízí volbu termínu a orientačního času odběru,“ doplňuje Ing. Václav Kokeš.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. V rámci bezpříspěvkového dárcovství krve je dárce vyšetřen lékařem a jeho krev se testuje na přítomnost několika povinných infekčních markerů. Legislativa nabízí dárcům krve bonusy jako možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy či uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

AGEL Transfúzní služba a.s. s odběrovými středisky v Šumperku a Bruntálu zásobuje nemocnice a krevní banky v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Dárci se mohou objednat v AGEL Transfúzní službě v Šumperku pomocí objednávkového systému na adrese sumperk.odbery.agel.cz nebo na bezplatné tel. lince 800 300 600.

Zpět