Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Svátek všech zamilovaných oslaví se svými dárci AGEL Transfúzní služba i v letošním roce

4.2.2021

Svatý Valentýn bývá svátkem zamilovaných a sdílení lásky. Tím největším dárkem, který však můžete druhým dát, je dar krve - dar života. Letošní svátek oslaví valentýnskými odběry i dárci krve ze Šumperska a Bruntálska, a to již ve čtvrtek 11. února a v pátek 12. února na AGEL Transfúzní službě v Šumperku a také na odběrovém místě v Bruntálu. Ať přijde nový nebo stávající dárce sám nebo ve dvojici, vždy obdrží dárek.

U stálých dárců je potřeba se k odběru předem objednat, prvodárcům stačí v den konání valentýnské akce dorazit. Pro všechny dárce, kteří se objednají a přijdou ve čtvrtek 11. února darovat krev nebo v pátek 12. února darovat plazmu bude připraveno sladké překvapení a malý dárek.

„Valentýnská akce „S LÁSKOU na transfúzce“ může být skvělou příležitostí pro první dárcovství. Uvítáme jednotlivce, páry i celé skupinky. Snažíme se, aby všechny pořádané akce i běžné odběry probíhaly v přátelské a pohodové atmosféře. Naším cílem je, aby se u nás dárci cítili dobře, a aby se tak naše transfúzní zařízení odlišovalo od jiných center. Všech dárců si velmi vážíme, pravidelné dárce osobně známe a vždy se těšíme na jejich návštěvu,“ vzkazuje z evidence dárců v Šumperku Jitka Dvořáková.

Pro všechny zamilované páry si AGEL Transfúzní služba dále připravila v Šumperku i v Bruntálu fotorámečky, se kterým se mohou páry, ale i jednotlivci vyfotit a vytvořit si tak milou vzpomínku.

V období stále se zhoršující epidemiologické situace apelují zdravotníci na dárce, aby dbali zvýšených hygienických opatření. „Odběry krve a plazmy se nesmí zastavit, musíme zásobovat nemocnice a krevní banky v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Proto jsme byli nuceni změnit formu občerstvení pro dárce, abychom maximálně zkrátili délku pobytu dárců v našem zařízení a zároveň byl zachován čas pro rekonvalescenci po odběru. Všechny naše akce pořádáme s důrazem na maximální bezpečnost jak pro dárce samotné, tak i pro naše zaměstnance,“ doplňuje Ing. Václav Kokeš, předseda představenstva AGEL Transfúzní služby.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. V rámci bezpříspěvkového dárcovství krve je dárce vyšetřen lékařem a jeho krev se testuje na přítomnost několika povinných infekčních markerů. Legislativa nabízí dárcům krve bonusy jako možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy či uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

Dotazy ohledně dárcovství krve zodpoví pracovníci AGEL Transfúzní služby na bezplatné infolince odběrového střediska Šumperk na tel.: 800 300 600 a odběrového střediska sídlícího v Nemocnici AGEL Podhorská v Bruntálu na tel.: 800 300 900

Zpět