Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

AGEL Transfúzní služba vytváří zásoby krve a plazmy pro vánoční svátky

15.12.2020

Před vánočními svátky je nutné zajistit dostatečné zásoby krve a krevní plazmy pro krevní banky a nemocnice v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Každoročně se na toto období připravuje i AGEL Transfúzní služba s odběrovými středisky v Šumperku a v Bruntále.

„V tomto předvánočním období vytváříme rezervy a maximální možné zásoby krve a krevní plazmy pro překlenutí vánočních svátků, kdy jsou naše odběrová střediska zavřená," popisuje situaci odborný zdravotnický pracovník Mgr. Renata Wassserburgerová. „Za posledních 10 let se stalo pouze jednou, že bylo nutné pozvat několik dárců k odběrům krve mezi svátky, protože byl akutní nedostatek krve určité krevní skupiny. Příčinou bývá často neplánovaný operační zákrok spojený s velkými krevními ztrátami, poporodní komplikace a těžké úrazy při dopravních nehodách. V těchto případech musíme co nejdříve pomoci. Naši dárci jsou ale úžasní lidé a bez váhání přichází na pomoc,“ dodává.

Trvanlivost odebrané krve a plazmy je natolik dlouhá, že se nestává, že by bylo nutné vinou končící expirace erytrocytární transfuzní přípravky likvidovat. „Všechny odběry jsou plánované a hlídáme, abychom neměli např. přebytek krve jedné krevní skupiny. Pro zajímavost, erytrocytární transfúzní přípravky mají trvanlivost 42 dnů, klinická plazma 36 měsíců a plazma určená pro výrobu léčiv se pro zpracování vydává do 4 měsíců od odběru,“ uvedla Mgr. Renata Wassserburgerová s tím, že se stává, že požadavek na dodání krve přijde z nemocnice nebo krevní banky dokonce už druhý den po odběru ve  středisku, takže se dárci nemusí bát, že by jejich dar přišel vniveč.

„Chtěl bych tímto poděkovat všem dárcům, kteří v nás vložili svou důvěru a po celý rok přicházeli do našich středisek pomáhat zachraňovat lidské životy svým dárcovstvím. I přesto, že dárců neustále celorepublikově ubývá, daří se nám získávat nové dárce a přispívat tak ke krevní soběstačnosti České republiky a jejich občanů. To by ale nešlo, bez maximálního nasazení našich zaměstnanců. Velké poděkování tak posílám i jim. Přeji všem dárcům, kolegům a partnerům krásné svátky plné klidu a pohody,“ uzavírá předseda představenstva AGEL Transfúzní služby Ing. Václav Kokeš.

K odběrům v roce 2021 se dárci mohou objednávat už nyní, prostřednictvím našich objednávkových systémů na webových stránkách transfuznisluba.agel.cz, kde naleznou odkaz pro šumperské i bruntálské středisko. V novém roce přivítá AGEL Transfúzní služba své dárce již 4. ledna.

 

Zpět