Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Dárci se nemusí bát i nadále darovat krev a plazmu

2.10.2020

Druhá vlna epidemie koronaviru přináší nové výzvy nejen pro pacienty, ale i personál zdravotnických zařízení, včetně AGEL Transfúzní služby Šumperk. Pro zajištění odběrů krve a plazmy bez omezení zpřísnilo odběrové centrum hygienická opatření, která jsou nutná pro maximální ochranu dárců a zaměstnanců. S tím se však znovu množí dotazy dárců, jak mají postupovat po prodělání koronavirové infekce, zda mohou i nadále darovat a zda jsou nastavena nějaká další omezení.

„Ve všech našich odběrových centrech přísně dodržujeme nařízení Ministerstva zdravotnictví. Pravidlo 3 R (používání roušek, důkladné mytí rukou a rozestupy) jsme zavedli již na jaře, stejně tak je od první vlny epidemie k dispozici desinfekce pro dárce u vstupu do center. I přesto, že jako zdravotnické zařízení máme i mimo epidemie nastaven vysoký standard hygienických opatření, zvýšili jsme četnost desinfekce vnitřních prostor našich center, výpočetní techniky a ploch, se kterými dárci a zaměstnanci přicházejí do kontaktu,“ upřesnil hygienická opatření předseda představenstva AGEL Transfúzní služby Ing. Václav Kokeš. 

Dárci vznášejí mnoho dotazů týkajících se dárcovství krve a plazmy v případě prokázání pozitivity na koronavirové onemocnění: „I přesto, že nebyl klinicky prokázán přenos infekce krví ani plazmou, není dovoleno dárci s prokázanou pozitivitou na Covid-19 tyto tekutiny darovat. Nic ale není ztraceno! Po měsíci od uplynutí klinických příznaků a po dvou po sobě negativních PCR testech, může být znovu do databáze dárců zapsán. Našim dárcům se koronavirus zatím stále vyhýbá, onemocnění prodělal pouze jeden dárce, a to s bezpříznakovým průběhem tohoto onemocnění,“ uvádí odborný zdravotnický pracovník Mgr. Renata Wasserburgerová a jedním dechem dodává: „I mimo epidemie má dárce povinnost do týdne od odběru informovat transfúzní službu v případě infekčního onemocnění. Veřejnost se tedy nemusí ničeho obávat.“

Předseda představenstva Ing. Václav Kokeš dále ujišťuje dárce i potenciální zájemce o dárcovství, že se k odběru rozhodně nemusí obávat přijít.  „Změnili jsme způsob objednávek na odběry tak, abychom zabezpečili, že v odběrových centrech bude možné dodržet bezpečnostní rozestupy a občerstvení po odběru je možné si odnést s sebou domů. Stejně jako je to v dalších zdravotnických zařízeních, i u nás je vstup povolen pouze dárcům a zájemcům o dárcovství. Riziko nákazy snižujeme i bezkontaktním měřením tělesné teploty všem příchozím do budov odběrových center.“

Dotazy ohledně dárcovství krve zodpoví pracovníci AGEL Transfúzní služby na bezplatných infolinkách odběrových center – tel.: 800 300 600 pro Šumperk a tel.: 800 300 900 pro Bruntál.

Zpět