Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Transfúzní služba AGEL je připravena i na sváteční období, v těchto dnech odebrala rekordní počet dárců

16.12.2019

Stejně jako po celý rok, i během vánočních svátků potřebují nemocnice dostatek zásob krve a transfúzních přípravků pro plánované operace i neplánované akutní případy. Lidskou krev nelze vyrobit a jedinou možností, jak ji získat, jsou odběry od dárců. Dostatečné množství krve pro zdravotnická zařízení v Olomouckém a Moravskoslezském kraji zajišťuje také šumperská Transfúzní služba AGEL , která musí být i během svátečního období připravena reagovat na požadavky zdravotnických zařízení.

Dárci krve jsou, stejně jako ostatní lidé, během vánočních svátků obtížně dostupní. Transfúzní služba proto musí počítat s tím, že případné odběry dárců mohou být komplikované. Vytváří proto dostatečné rezervy erytrocytárních transfuzních přípravků a ve spolupráci s jednotlivými zdravotnickými zařízeními pečlivě plánuje, kdy a kolik přípravků bude muset připravit pro distribuci do krevních bank jednotlivých nemocničních zařízení v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

„Abychom se na období svátků připravili, jednáme v předstihu s jednotlivými zdravotnickými zařízeními. Většina oddělení plánuje útlum operativní činnosti, a tak i krve je potřeba méně. Musíme být ale připraveni i na neočekávané situace. Velmi nás těší, že i naši dárci jsou velmi uvědomělí a aniž bychom museli podnikat speciální náborové akce, sami se v těchto dnech hojně k odběrům hlásí, “ říká předseda představenstva šumperské Transfúzní služby AGEL Ing. Václav Kokeš s tím, že minulý týden na odběrovém středisku v Šumperku dokonce zaznamenali denní rekord v počtu odběrů plné krve. „Zatímco průměrně odebereme krev zhruba 50 dárcům, ve čtvrtek se jednalo o 73 osob, což je nejvíce za posledních 10 let, za což jim nesmírně děkujeme,“ doplnil Ing. Kokeš.

Odběry krve na středisku Transfúzní služby AGEL v Šumperku probíhají ve standardním režimu až do 19. prosince, plazmy do 20. prosince. Krevní banky jednotlivých zdravotnických zařízení budou před vánočními svátky dostatečně předzásobeny a v případě potřeby mohou v době svátků zadávat své požadavky na výdej.  Rozvoz transfuzních přípravků pak bude realizován po dohodě s jednotlivými zdravotnickými zařízeními. Personál bude v pohotovosti na telefonu, takže v naléhavých případech budou potřebné přípravky bez odkladu distribuovány.

Na novoroční termíny se mohou zájemci o darování krve a plazmy hlásit již nyní, a to na bezplatné telefonní lince 800 300 600 či e-mailem evidence.spk@tsl.agel.cz. První odběry proběhnou již ve čtvrtek 2.ledna 2020.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů a má platné zdravotní pojištění v ČR. Bezplatné dárcovství krve přitom dává nejenom dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také zahrnuje lékařské vyšetření a znamená možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení, a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu.

Zpět