Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Na podzim můžete v Bruntále darovat krev i plazmu i odpoledne

2.9.2019

Atraktivní odpolední odběry plazmy i plné krve nově připravuje pro dárce Transfúzní služba, odběrové středisko v Bruntále, které je člen skupiny AGEL. Na podzim nabídne pět termínů, z toho dva využijí pouze dárci plazmy a tři termíny, vždy jedna středa v měsíci, jsou určeny pro dárce plné krve. Bruntálské odběrové místo tak vychází vstříc dárcům, kteří nemohou přijít na odběry v klasických ranních časech a věří, že odpolední termíny se rychle zaplní.

Během podzimu mohou dárci darovat plazmu ve dvou termínech 18.9. a 20.11. v časech 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, na které je třeba se předem objednat telefonicky na čísle 724 612 667 nebo emailem na adrese evidence.brunal@tsl.agel.cz. Pro odběry plné krve je vyhrazena vždy jedna středa v měsíci, a to v termínech 11.9., 16.10., 13.11.

Dlouholetý dárce Vladimír Buchta vítá odpolední termíny a sám ví, že zaměstnavatel nemusí dárci umožnit placené volno, ačkoliv je to jeden z dárcovských benefitů. „Ne každý zaměstnavatel respektuje právo dárce na volno po odběru. Dříve jsem po odběru šel na Praděd nebo na jinou túru, kdežto dnes mířím rovnou do práce,“ vzpomíná rekordman, kterého nedávno ocenili pracovníci Transfúzní služby v Bruntále za 230 odběrů spolu s paní Danou Rulfovou. Oba dárci si služby Transfúzní služby v Bruntále s denní kapacitou 20 dárců nemohou vynachválit, zdůrazňují rodinnou atmosféru a důkladnou péči personálu. „Na odběry v Bruntále se vždy těším, především díky přátelskému kolektivu,“ pochvaluje si s úsměvem Dana Rulfová, která daruje převážně plazmu.

V Bruntále si své dárce krve i plazmy velmi považují a stávající i nové dárce motivují k odběrům celoročně, a to akcí „Přiveď dárce“. „Každý již registrovaný dárce, který přijde darovat krev či plazmu a přivede s sebou alespoň jednoho nového dárce, získá jako poděkování dárek v podobě praktického deštníku. Současně při každém odběru dárci dostávají nálepku „I já jsem dárcem“, aby si ji mohli kamkoliv libovolně nalepit a hrdě šířit osvětu dál,“ vyjmenovává Bc. Tereza Hojgrová, marketingová pracovnice Transfúzní služby, a dodává, že každého dárce bezpochyby nejvíc odmění pocit záchrany jiného lidského života.

Bezplatné dárcovství krve přitom zahrnuje také lékařské vyšetření, možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr. Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů.

Zpět