Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Hrdinství má mnoho podob, třeba dárce s 230 odběry krve na Transfúzní službě v Bruntále

27.8.2019

Hrdinství má mnoho podob, třeba dárce s 230 odběry krve na Transfúzní službě v Bruntále Bruntál, 26. srpna 2019: Dvojici dárců krve, která dobrovolně věnovala svou krev již 230krát, poděkovali a odměnili ji pracovníci Transfúzní služby v Bruntále, člena skupiny AGEL. Rekordmanka Dana Rulfová úspěšně zvládla svůj 233. odběr a dlouholetý dárce Vladimír Buchta má za sebou 223 odběrů. Oba novodobí hrdinové mají blízko k nejvyššímu vyznamenání Českého červeného kříže za bezpříspěvkové dárcovství krve udělovanému za 250 odběrů. Oběma dárcům je však největší odměnou pocit, že pomáhají a jdou příkladem.

Bruntálská mistryně v dárcovství Dana Rulfová poprvé darovala krev v únoru 1988. „Jednoduše jsem chtěla a cítila morální potřebu pomoct druhým. Doteď to považuji za pocit k nezaplacení a vážím si toho,“ říká a doporučuje každému, kdo uvažuje o dárcovství, aby tento pocit sám prožil. Obdobně to vidí také druhý z rekordních dárců, Vladimír Buchta. „Samotný odběr je jen malé píchnutí, ale velký a úžasný pocit, který bych přál zažít každému. Byl bych rád, kdyby nás, dárců, jen přibývalo,“ přeje si pan Buchta, který se s ohledem na svůj věk obává, že brzy předá pomyslné žezlo dárcovství dál.

Oba dárci si služby Transfúzní služby v Bruntále nemohou vynachválit, zdůrazňují rodinnou atmosféru a důkladnou péči personálu. „Na odběry v Bruntále se vždy těším, především díky přátelskému kolektivu,“ pochvaluje si s úsměvem Dana Rulfová, která daruje převážně plazmu.  Zájemci o darování krve či plazmy se mohou objednávat na Transfúzní službě a.s. AGEL Bruntál telefonicky na čísle 724 612 667 nebo emailem na adrese evidence.brunal@tsl.agel.cz. Nově během podzimu mohou dárci po objednání předem darovat plazmu ve dvou termínech 18.9. a 20.11. v časech 12:30, 13:30, 14:30, 15:30. Pro odběry plné krve je vyhrazena vždy jedna středa v měsíci, a to v termínech 11.9., 16.10., 13.11. Kromě Bruntálu uvítají dárce krve i plazmy také Transfúzní služba v Šumperku a jednotlivá Transfúzní oddělení nemocnic v Přerově, Prostějově a Jeseníku.

Prvodárci mohou přijít bez objednání kdykoliv v termínu odběrů. I rekordní dárci absolvovali kdysi své první odběry, jak vzpomíná Dana Rulfová. „Odebíralo se 500ml krve do skleniček za stěnou a omdlel tam 120 kilový muž, kterému pomáhala drobná zdravotní sestra. Mně samotné se to naštěstí nikdy nestalo.“ Ani Vladimír Buchta nikdy netrpěl slabostmi. „Dříve po odběru jsem šel na Praděd nebo na jinou túru a pamatuji si, že můj první odběr jsem zvládl ještě před vojnou, kdy se krev darovala na mobilních stanovištích,“ vzpomíná druhý rekordman.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Bezplatné dárcovství krve zahrnuje také lékařské vyšetření a znamená možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení, a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

Zpět