Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Ocenění dárců krve v Šumperku oživilo vystoupení Olgy Lounové

22.11.2018

Divadlo Šumperk se včera stalo dějištěm předání 95 zlatých a 159 stříbrných medailí prof. MUDr. Jana Janského za dobrovolné dárcovství krve či plazmy. Slavnostní odpoledne ve středu 21. listopadu s koncertem Olgy Lounové pro dárce připravila Transfúzní služba Šumperk, člen skupiny AGEL, a Český červený kříž, oblastní spolek Olomouc.

Slavnostní oceňování dárců probíhá každoročně, přičemž stříbrná medaile prof. MUDr. Jan Janského je udělována za dvacet bezpříspěvkových odběrů, zlatá pak za čtyřicet.

 „Dárcům jsme dnes děkovali za jejich záslužnou činnost a předávali jim oficiální ocenění. Je to to nejmenší, co pro ně můžeme za jejich obětavost udělat. V rámci programu si pak mohli všichni přítomní vychutnat vystoupení české zpěvačky i herečky Olgy Lounové a samozřejmě nechybělo ani občerstvení v podobě rautu,“ prozradila Mgr. Markéta Stržínková, marketingová manažerka Transfúzní služby s tím, že právě v dnešní době jsou dárci vzácnější, než kdy jindy.

Počty pravidelných dárců totiž dlouhodobě klesají. Dárci stárnou a nejpozději v 65 letech jsou z databáze vyřazeni. Někteří ze zdravotních důvodů i dříve. Počet prvodárců přitom nenarůstá, spíše klesá. V celém Česku podle odhadů chybí až 100 tisíc dobrovolníků.

Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk starší 18 let s hmotností nad 50 kilogramů, který má zdravotní pojištění v České republice. Ženy mohou darovat krev čtyřikrát ročně, muži pětkrát do roka. Interval mezi odběry by měl být minimálně osm týdnů. Naopak darovat krev nemohou chronicky nemocní pacienti, lidé, kteří prodělali onkologické onemocnění, anebo v minulosti prodělali žloutenku typu B a C, či jsou HIV pozitivní. Dárce krve by neměl být ani diabetik, neměl by být závislý na alkoholu, či na jiné návykové látce. 

 

Zpět