Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Na Transfúzní službě v Šumperku darovali společně krev zaměstnanci Diakonie Sobotín

13.8.2018

Osm zaměstnanců Diakonie Sobotín se v minulém týdnu sešlo na Transfúzní službě v Šumperku, aby poprvé společně darovali krev. Stalo se tak v rámci akce „Zaměstnanci Diakonie Sobotín darují společně“, kterou středisko u svých zaměstnanců podpořilo dobrovolné dárcovství.

„Jako zaměstnanci neziskové organizace, jejíž činnost do vysoké míry závisí na darech a dobré vůli jiných, jsme přemýšleli, jak bychom mohli pomoci druhým zase my. Rozhodli jsme se pro darování krve,“ uvedl ředitel střediska Diakonie Sobotín Miroslav Podhajský.

Z řad zaměstnanců přitom na Transfúzní službu přišli darovat krev jak prvodárci, tak i dárci pravidelní. „Chodím darovat krev pravidelně už od svých osmnácti let a jsem ráda, že i kolegové se rozhodli pro darování“, uvedla Jana Krňávková, pečovatelka Diakonie Sobotín, která je již zkušenou dárkyní.

Pro jiné bylo naopak dárcovství novinkou. „Jelikož pracuji v sociálních službách, jsem si dobře vědoma skutečnosti, jak darování krve pomáhá lidem v ohrožení života. Rozhodla jsem se proto podpořit dobrou věc a stát se také dárcem,“ vysvětlila své důvody pro darování krve pečovatelka Jana Kovaříková.

Dárcem krve či krevních složek se přitom může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, přičemž vhodnost dárce je ještě vždy individuálně posuzována zdravotnickým personálem. Výhodami darování krve je pak nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení a odpočet ze základu daně z příjmu.

Objednat se k darování krve na Transfúzní službě mohou zájemci telefonicky na čísle 724 612 674 nebo emailem na adrese evidence.spk@tsl.agel.cz. Více informací je k dispozici na webu transfuznisluzba.agel.cz.

 

Zpět