Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Transfúzní služba a Český červený kříž poděkovali pravidelným dárcům krve

23.11.2017

Setkání lidí, k jejichž životním cílům patří bezplatné dárcovství krve, se ve včera v podvečer konalo v Divadle Šumperk. Zasloužilí dárci si zde převzali zlaté a stříbrné plakety profesora MUDr. Jana Janského. Slavnostní akci zorganizovala Transfúzní služba, člen skupiny AGEL, oblastní spolek Českého červeného kříže Olomouc a město Šumperk.

Do divadlo bylo pozváno celkem 116 dárců krve a krevních složek s nárokem na Stříbrnou medaili a 91 dárců krve a krevních složek s nárokem na Zlatou medaili. Ty pozval Český červený kříž společně s Transfúzní službou, aby jim mohl poděkovat za jejich nezištnou pomoc. Kromě medailí byl pro dárce připraven také koncert Jitky Zelenkové a Moravia BIG BAND. „Plakety jsou symbolické poděkování dárcům. Velmi si vážíme jejich humánního přístupu, kterým pomáhají navracet pacientům zdraví a zachraňují jejich životy," uvedla Mgr. Renata Wasserburgerová, odborný zdravotnický pracovník Transfúzní služby, která společně s prezidentem ČČK doc. RNDr. Markem Juklem a místostarosty města Šumperk RNDr. Janem Přichystalem a Mgr. Tomášem Spurným dárce během slavnostního večera medailemi dekorovala.

Slavnostní večer dárcům zpříjemnily také známé písničky Jitky Zelenkové, stálice české populární hudby, která má na svém kontě 17 sólových alb, několik zlatých desek a stovky úspěšných vystoupení na domácích i zahraničních pódiích. Vždyť právě letos, si můžeme připomenout neuvěřitelných 50 let její pěvecké kariéry.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Bezplatné dárcovství krve přitom dává nejenom dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také zahrnuje lékařské vyšetření a znamená možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení, a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu.

 

Zpět