Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Budoucí zdravotníci darovali krev na Transfúzní službě Šumperk

10.11.2017

Celkem 19 studentů Střední zdravotnické školy Šumperk přišlo společně se svou třídní učitelkou Mgr. Marcelou Köhlerovou darovat krev i plazmu na Transfúzní službu v Šumperku, která je členem skupiny AGEL. Žáci se jakožto budoucí zdravotníci rozhodli jít příkladem a společným darováním upozornit veřejnost na vysokou důležitost této aktivity pro záchranu životů. Akce se uskutečnila ve středu 8. listopadu, většina studentů darovala krev poprvé.

„K darování krve mě přivedl můj táta. Darování je pro dobrou věc a pro nemocné pacienty, o které se starám při mých praxích. Rozhodně se přitom není čeho bát. Sestřičky na Transfúzní službě jsou milé a při prvním odběru vše dobře vysvětlují,“ uvedl Tomáš Rýznar, jeden ze studentů. Jeho slova potvrdily studentky Nikol Příhodová a Anne Průchová: „Byl to náš druhý odběr. K darování nás přivedla zdravotnická škola a víme, že je to pro dobrou věc. Vše proběhlo bez problémů. Strach určitě není na místě. Jsme rády, že jsme mohly pomoci ostatním lidem,“ dodaly studentky.

Přístupem žáků k dárcovství krve byla potěšena jejich učitelka Köhlerová: „Společné darování pořádáme pro studenty ve spolupráci s Transfúzní službou dvakrát ročně a poté studenti chodí pravidelně darovat sami.“ Další akce pro žáky budou besedy o dárcovství krve a plazmy, které zorganizuje pro žáky SZŠ Transfúzní služba.

Krev a krevní plazma od dobrovolných dárců jsou zcela nepostradatelné pro léčbu řady nemocí, provádění složitých operací a záchranu životů při úrazech. Dárci krve a plazmy se mohou stát lidé ve věku od 18 do 60 let. Pro darování krve musí být naprosto zdraví. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém středisku. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat.

Pokud se tedy také chcete zapojit do darování krve či plazmy, stačí se objednat telefonicky na čísle 724 612 674 nebo emailem na adrese evidence.spk@tsl.agel.cz . Více informací se také můžete dozvědět na webu transfuznisluzba.agel.cz

Každý dárce krve a plazmy na Transfúzní službě má navíc nárok na celou řadu výhod. Kromě pracovního volna s náhradou mzdy dárce získá proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitamíny od své zdravotní pojišťovny, občerstvení a odpočet ze základu daně z příjmu.

Více informací se můžete dozvědět na webu transfuznisluzba.agel.cz či Facebooku www.facebook.com/transfuznisluzba.

 

Zpět