Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Dárcovství krve po Vánocích

28.12.2023

Vánoce jsou obdobím, kdy i opatrnější z nás povolí uzdu a dopřávají si kaloričtější a mastnější pokrmy společně se zvýšenou konzumací alkoholických nápojů. No jaké by to přece byly svátky bez vánočky, smaženého kapra, silvestrovských chlebíčků a dobrého vína? Dárci krve a plazmy ale musí trochu přibrzdit, hlavně před odběrem.

„Regenerace těla je po jakékoliv zátěži potřebná. Jedná se i o zátěž v podobě tučných jídel, kterých bývá o Vánocích plný stůl. Proto by měli dárci přejít alespoň 2 dny před odběrem do „dietnějšího“ režimu. Ideální je zvýšená konzumace zeleniny a ovoce v syrovém stavu, u výrobků z mléka preferovat výroby s nízkým obsahem tuku (do 1,5%), omezit živočišné tuky jako je máslo a sádlo, s tím i pokrmy připravené smažením a rovněž výrazně omezit veškerá tučná masa, jako je vepřové, husí a kachní. Alkohol pokud možno vynechte úplně. Vaše tělo a zažívání vám bude vděčné,“ sdělil MUDr. Radan Volnohradský, vedoucí lékař AGEL Transfúzní služby v Šumperku.

Doporučení přidává vedoucí Lékárny AGEL v Novém Jičíně Mgr. Kateřina Masníková: „Darování krve má svá jasně daná pravidla. Tím hlavním je, že dárce musí být zcela zdravý. Nelze darovat krev, pokud užíváte léky, ale ani 1-2 týdny po vyléčení podle typu medikace. Dárci, kteří berou léky například na vysoký krevní tlak nebo trpí onemocněním štítné žlázy, mohou na základě posouzení lékaře krev darovat i v průběhu léčby, naopak lidé s oparem na rtu musí počkat, až strup úplně zmizí,“ zmiňuje některá zdravotní omezení Mgr. Kateřina Masníková a pokračuje: „Pokud se chystáte darovat krev, v den odběru určitě vynechte svou pravidelnou ranní cigaretu. Působením nikotinu se totiž zvyšuje tvorba žaludečních šťáv, stoupá hladina cholesterolu a roste hladina stresového hormonu kortizolu, což nepříznivě ovlivňuje celkový výsledek vašeho krevního rozboru.“

„V den odběru přijďte odpočinutí, nehladovte, lehce posnídejte a nekuřte,“ doplnil MUDr. Radan Volnohradský, vedoucí lékař AGEL Transfúzní služby v Šumperku.

„Po darování krve je důležité nezapomínat také na následnou péči o tělo. Po zbytek dne si naordinujte klidový režim a doplňte potřebné vitaminy, které pomůžou s obnovou krve nebo přírodní cestou bylinkami. Například užíváním tamaryšku stimulujete tvorbu červených krvinek a posílíte obnovu krevních destiček. Vinná réva vám zase pomůže udržet správný poměr bílých krvinek a společně s kopřivou jsou vhodné při léčbě chudokrevnosti. Za zmínku rozhodně stojí i bylinka zvaná dangšen neboli „ženšen chudých“, která ovlivňuje množství červených i bílých krvinek a příznivě působí na krvetvorbu. S rychlejší obnovou krve vám mohou pomoci také vitaminy a minerály, zejména pak vitamin B6, B12, kyselina listová a železo,“ radí vedoucí lékárny.

„Děkujeme všem našim dárcům za přejeme jim hlavně hodně zdraví do nového roku a krásné prožití svátků vánočních,“ uzavřel MUDr. Radan Volnohradský, vedoucí lékař AGEL Transfúzní služby v Šumperku.

A co předsevzetí do nového roku? „No přece stát se dárcem krve! Kdo jiný může říci, že se za 5 minut stal pro někoho hrdinou?“ vzkazuje Jitka Dvořáková z evidence dárců AGEL Transfúzní služby v Šumperku.

K odběrům v roce 2024 se dárci mohou objednávat už nyní, prostřednictvím našich objednávkových systémů na webových stránkách https://transfuznisluzba.agel.cz, kde naleznou odkaz pro šumperské i bruntálské středisko. V novém roce přivítá AGEL Transfúzní služba své dárce již v úterý 2. ledna 2024

Zpět