Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Studentky a studenti z Moravské Třebové darovali již 150 litrů krve

2.11.2023

Studentky a studenti Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany z Moravské Třebové zde od konce roku 2021 darovali již přes 150 litrů krve a rozšířili dárcovskou rodinu o úžasných 189 dárců. Ve středu 1. listopadu 2023 přijeli pomoci již po deváté v řadě.

„Těší nás tak velký zájem o dárcovství krve. Velmi si vážíme toho, že studenti přicházejí opakovaně a rádi darovat krev a krevní složky právě k nám. Děkujeme!“ vzkazuje Ing. Hana Marešová, místopředsedkyně představenstva AGEL Transfúzní služby. Studenty do odběrových místností pravidelně doprovází dlouholetý dárce a pedagog v jedné osobě, pplk. Ing. et. Ing. Ondřej Kropáček. A právě jeho přístup se odráží na enormním zájmu o dárcovství krve ze strany studentů. „Jsem neskutečně rád za všechny naše mladé čestné dárce, jsem na ně hrdý a doufám že u dárcovství zůstanou po většinu svého života. Pomáhat ostatním je přirozené a pro budoucí profesionální vojáky známkou příkladného charakterového rysu,“ říká pplk. Ing. et. Ing. Ondřej Kropáček.

 

Vojenská střední škola a Vyšší odborná škola Ministerstva obrany v Moravské Třebové se kromě primární funkce, kterou je vzdělávání, zaměřuje i na brannou, vlasteneckou, společenskou a občanskou výchovu mladých lidí. Škola se proto podílí na tematicky zaměřených akcích Armády ČR a v rámci regionu spolupracuje s řadou civilních subjektů. Pomoc druhým je tedy jejich krédem. „Jsme hrdí na to, že žáci si již v tak mladém věku uvědomují pocit občanské sounáležitosti a pojmy jako dobrovolnost a ochota pomoci pro ně nejsou jen slova, ale dokážou je přetavit v činy,“ říká npor. Mgr. Jan Konopčík, tiskový a informační důstojník VSŠ a VOŠ MO Moravská Třebová.

 

Krev je stále nenahraditelnou tekutinou a krevní transfúze jsou plně závislé na čestných dárcích plné krve. Každý člověk v průměru za život dostane 5 transfúzí krve. Zároveň pro krevní soběstačnost celé Česko potřebuje ročně 35 000 nových dárců krve. A to je nezanedbatelné číslo. „Díky obrovskému zájmu z řad studentů jsme od tohoto roku přešli k vícedenním odběrům. Všichni najednou se k nám prostě v jeden den nevejdou,“ popisuje s úsměvem Marcela Kučerková, referentka marketingu AGEL Transfúzní služby.

 

AGEL Transfúzní služba Šumperk i nadále hledá nové dárce krve a plazmy. Dárcem se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Kromě dárcovství krve a plazmy je možná v AGEL Transfúzní službě v Šumperku i registrace do Českého národního registru dárců dřeně. Stačí se objednat na telefonu 800 300 600 anebo přes elektronický objednávkový systém. Více informací ZDE: https://transfuznisluzba.agel.cz/verejnost/objednavkovy-system.html

Zpět