Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Mezinárodní týden dárcovství krevní plazmy

2.10.2023

Na první říjnový týden každoročně připadá Mezinárodní týden dárcovství krevní plazmy. Význam darování krevní plazmy bývá někdy veřejností podceňován, a to zejména ve srovnání s darováním plné krve. Oba typy odběrů však mají zcela srovnatelnou a nezastupitelnou roli při záchraně lidských životů.

„Krevní plazma se zpracovává buď pro tzv. klinické účely, kdy je pacientům aplikována během transfúze, nebo se z ní vyrábějí speciální léčivé přípravky tzv. krevní deriváty. Průměrně každý člověk za svůj život užije až 14 léčiv vyrobených z krevní plazmy,“ sdělila Mgr. Michaela Šimečková, vedoucí laboratoře AGEL Transfúzní služby.

„Odběr krevní plazmy u nás probíhá pomocí speciálního přístroje – separátoru. Plazmaferézou, tak se oddělení krevních složek nazývá, je dárci odebrána samotná plazma a krvinky jsou vráceny zpět. Celý proces probíhá v jednorázovém, sterilním, uzavřeném systému. Samotný odběr trvá přibližně 45 minut a dárci odebereme 650 – 750 ml dle tělesné váhy. Plazma se v lidském těle obnoví do 48 hodin. Odběr plazmy lze opakovat každých 14 dnů, tedy 2x měsíčně,“ vysvětlila MUDr. Naděžda Petřičová, vedoucí lékařka AGEL Transfúzní služby v Bruntále.

Léčiv vyrobených z darované plazmy je velmi mnoho. Používají se například při velkých krevních ztrátách, při vážných onemocnění ledvin a jater či v léčbě léčbě těžkých popálenin. Další léky jsou podávány pacientům

s těžkými infekcemi, při onkologických a při léčbě tzv. autoimunitních onemocněních. Nenahraditelná jsou léčiva při léčbě vrozené krvácivosti (hemofilie).

Důležitým faktorem při darování krve a krevní plazmy bez finanční kompenzace je motivace dárce. Finanční motivace podle odborníků zvyšuje riziko, že dárce zamlčí důležité údaje o svém zdravotním stavu.

„Bezpečí dárce a příjemce je pro nás nejvyšší prioritou. Český červený kříž i náš stát oceňuje bezpříspěvkové dárcovství krevní plazmy, stejně jako dárcovství plné krve. Jedině bezpříspěvkoví dárci mohou obdržet ocenění prof. MUDr. Jana Janského, medaile a plakety, udělované Českým červeným křížem a jsou pravidelně zváni na slavnostní předávání těchto ocenění,“ doplnila MUDr. Naděžda Petřičová, vedoucí lékařka AGEL Transfúzní služby v Bruntále.

„Pro všechny dárce plazmy, kteří se k nám na Transfúzku v tento týden objednají, máme připravené drobné poděkování,“ uzavřela Marcela Kučerková, referent marketingu AGEL Transfúzní služby a.s.

Pomáhat potřebným se dá různými způsoby. Například i dárcovstvím krevní plazmy. Dárcem krevní plazmy se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Legislativa nabízí čestným dárcům krve a plazmy bonusy jako možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy či uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3 000 korun za každý absolvovaný odběr. Zájemci o dárcovství se mohou objednat pomocí objednávkového systému nebo na bezplatné lince. AGEL Transfúzní služba v Šumperku: sumperk.odbery.agel.cz nebo na tel.: 800 300 600. AGEL Transfúzní služba v Bruntále: bruntal.odbery.agel.cz nebo na tel.: 800 300 900.

Zpět