Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Světový den srdce: každý dárce krve přesně ví, v jakém zdravotní stavu se právě nachází

25.9.2023

Lidské srdce a lidská krev jsou dvě složky našeho těla, které jsou vzájemně úzce spojeny. Tato spojitost je základem našeho života a zdraví, ať už je to z biologického, fyziologického nebo symbolického hlediska. Světový den srdce se proto na Transfúzní službě AGEL bere jako opravdový svátek.

„Biologicky vzato je lidské srdce orgánem, který slouží jako motor našeho kardiovaskulárního systému. To znamená, že má za úkol pumpovat krev, náš životodárný mok, do celého těla. Srdce a krev spolu tedy tvoří systém, který zajišťuje, že každá část našeho těla dostane potřebné živiny a kyslík, které potřebuje k fungování. Tento proces je stálý a nepřetržitý, což umožňuje našemu tělu plnit jeho různé funkce, od buněčného metabolismu po fyzickou aktivitu,“ vysvětluje MUDr. Radan Volnohradský, vedoucí lékař AGEL Transfúzní služby, pracoviště Šumperk.

Lidské srdce a krev jsou také spojeny s naším emocionálním a psychickým stavem. Srdce často slouží jako symbol našich citů, jako je láska, vášeň a soucit.

„I my v AGEL Transfúzní službě můžeme vidět, jaké emoce dárcovství krve u dárců vyvolává. Nejlépe je to vidět na dárcích, kteří k nám přijdou poprvé. Na začátku je to nejistota, strach z neznámého a nakonec je to euforie a radost z toho, že svým darem pomohli lékařům zachránit lidský život,“ doplňuje Hana Marešová, místopředsedkyně představenstva AGEL Transfúzní služby a.s.

„Existuje spojitost mezi zdravým srdcem a celkovým zdravím našeho těla. Správná péče o srdce a krevní oběh je klíčem k dlouhému a zdravému životu. Nezdravý životní styl, nevhodné stravovací návyky a stres mohou negativně ovlivnit naše srdce a způsobit různá onemocnění, jako je hypertenze, srdeční onemocnění a cukrovka. Dárci krve a plazmy mají díky pravidelnému dárcovství přehled o svém zdravotním stavu. Kromě výsledků krevního obrazu, hodnoty krevního tlaku získávají i přehled o svém stavu hladiny cholesterolu v krvi,“ doplnil MUDr. Radan Volnohradský, vedoucí lékař pracoviště Šumperk.

Zažijte emoce a pečujte zároveň o své zdraví! Staňte se dárcem krve. Dárcem se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. AGEL Transfúzní služba a.s. s odběrovými středisky v Šumperku a Bruntálu zásobuje nemocnice a krevní banky v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Zájemci o dárcovství se mohou objednat v Šumperku pomocí objednávkového systému na adrese https://sumperk.odbery.agel.cz nebo na bezplatné tel. lince 800 300 600.

Zpět