Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Zásoby krve klesají, opět jsou potřeba hlavně dárci s mínusovým Rh faktorem krevní skupiny

31.7.2023

Stát se dárcem krve stojí někdy dlouhé rozmýšlení. Do hry totiž často vstupují obavy a nejistota. Naštěstí je stále mnoho těch, kteří prvotní obavy dovedou překonat. Příkladem je dárce měsíce července AGEL Transfúzní služby pan Pavel Vlkoš, který darovat přišel, a už více než rok pomáhá druhým svým bezpříspěvkovým dárcovstvím krve a plazmy. Pan Vlkoš je přitom jedním z dárců s krevní skupinou s mínusovým Rh faktorem, kterých je aktuálně nedostatek.

Zásoby krve jako každé léto rychle ubývají. Nejvyšší poptávka nemocnic a krevních bank je nyní po transfúzních přípravcích krevních skupin s mínusovým Rh faktorem. „Získat dárce právě s tímto negativním Rh faktorem je dlouhodobý problém, protože je v populaci zastoupen zhruba jen z 15-20 %. Do tohoto vstupuje aktuální situace, kdy naši dárci odjíždí na dovolenou, často do zahraničí a po návratu domů mají nařízenou dočasnou pauzu, než mohou přijít znovu darovat krev nebo plazmu,“ uvedl MUDr. Radan Volnohradský, vedoucí lékař AGEL Transfúzní služby v Šumperku. 

„Delší dobu jsem přemýšlel o dárcovství, ale až kamarádka z práce mi dala ten pravý impuls. Nechtěla jít totiž poprvé darovat sama. Měl jsem odpor k jehlám a myslel jsem, že to bude bolet. Nic mi to ale nedělá, a tak chodím pravidelně darovat krev i plazmu. Je tu příjemný personál, a tak s tím nemám problém,“ uvedl o svých začátcích dárcovství pan Pavel Vlkoš.

Na svém kontě má již 36 bezpříspěvkových odběrů a vzkazuje všem, kteří teprve o dárcovství uvažují: „Nikdy nevíte, kdy se bude krve hodit Vám, ale i druhému. Nemáte se čeho bát, je tu příjemná atmosféra. Podle mě je hlavní udělat ten první krok. Kdyby mě sem kolegyně nepřivedla, nevím, zda bych sám přišel,“ říká Pavel Vlkoš.

„To, že naši dárci často s sebou k odběru přivedou prvodárce, nám dokazuje, že naši práci děláme dobře a dárcům se u nás líbí. Drobným dárkem jim vždy poděkujeme za snahu rozšiřovat naši velkou dárcovskou rodinu,“ doplnila Marcela Kučerková, referent marketingu AGEL Transfúzní služby a.s.

Důležité je i to, zda dárcovství krve a plazmy podporuje zaměstnavatel u svých zaměstnanců.  Pan Pavel má v tomto u svého zaměstnavatele TDK Electronics s.r.o. v Šumperku zastání. Bezpříspěvkově chodí darovat i jeho kolegové. „V práci dostáváme za každý jubilejní odběr odměny,“ říká pan Vlkoš.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Legislativa nabízí dárcům krve bonusy jako možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy či uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3 000 korun za každý absolvovaný odběr. Zájemci o dárcovství se mohou objednat v Transfúzní službě v Šumperku pomocí objednávkového systému na adrese https://sumperk.odbery.agel.cz nebo na bezplatné tel. lince 800 300 600.

Zpět