Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Světový den dárců krve je ideálním obdobím pro start dárcovské kariéry

13.6.2023

V úterý 13. června, tedy o den dříve, než je oficiální svátek, si v AGEL Transfúzní službě v Šumperku připomněli již tradiční Světový den dárců krve, jehož cílem je oslavit a podpořit dobrovolníky za jejich záslužnou činnost. Všech 52 dárců, kteří přišli v tento den darovat krev či plazmu, obdrželo dárky od AGEL Transfúzní služby a jejich partnerů. Přišli i prvodárci a rozšířili tak dárcovskou rodinu o krásných 6 členů. Veřejnosti byla nabídnuta možnost nechat si otestovat krevní skupinu a možnost zjistit svou fyzickou kondici na diagnostické váze.

Na jaře byl stav zásob dostatečný, ale s nadcházejícími letními prázdninami se zásoby krve zmenšují. Vytváření zásob ale není jednoduché. „Vzhledem k velmi krátké trvanlivosti transfúzních přípravků, vyrobených z plné krve (42 dnů) je dlouhodobé předzásobení problematické. Operativně tak regulujeme počty odběrů dle požadavků nemocnic a krevních bank tak, abychom pro ně měli stále k dispozici dostatečné množství transfúzních přípravků a zároveň nevytvářeli nadbytečné zásoby. To platí i v případě klinické plazmy. Dárce s krevní skupinou 0 ale potřebujeme 365 dní v roce a v případě, že je pokles zásob této vzácné krevní skupiny, oslovujeme naše dárce napřímo,“ sdělil vedoucí lékař AGEL Transfúzní služby Šumperk MUDr. Radan Volnohradský.

Kromě předpokládaného nárůstu úrazů spojených se zvýšenou aktivitou a cestováním v období prázdnin je problémem i to, že při vycestování dárce na dovolenou do zahraničí je po návratu nutné zachovat daný časový odstup, než může přijít dárce opět k odběru. Omezení se bohužel týká i mnoha zemí EU (Itálie, Maďarsko, Rumunsko, Srbsko, pevninské Řecko, Ibiza, Island, Kanárské ostrovy, Korsika, Kréta, Kypr, Malorca, Malta, Sicílie a také některé oblasti Německa).

„Období prázdnin je pro nás vždy náročné, protože dárci odjíždějí na zaslouženou dovolenou do zahraničí a po svém návratu musí dodržet stanovený odklad odběru, kvůli možnému riziku nákazy v zemi, kde dárce pobýval. Jsme proto rádi, když se noví dárci rozhodnou přijít darovat v tomto období a tímto je srdečně zveme do AGEL Transfúzní služby v Šumperku,“ doplnil vedoucí lékař AGEL Transfúzní služby Šumperk MUDr. Radan Volnohradský.

Každý, kdo daruje krev nebo plazmu v AGEL Transfúzní službě, má nárok na celou řadu výhod. Bezplatné dárcovství krve zahrnuje také lékařské vyšetření, možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy nebo zapojit se do benefitního systému AGEL Transfúzní služby. Dárce samozřejmě obdrží drobné občerstvení, získá potravinou poukázku, je mu proplacené jízdné ze svého bydliště a může si uplatnit nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

Stačí se objednat na tel.: 800 300 600, nebo přes objednávkový systém sumperk.odbery.agel.cz.

Zpět