Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Studenti Střední školy řemesel Šumperk přinesli na AGEL Transfúzní službu svůj dar již v listopadu

26.11.2021

Studenti Střední školy řemesel opět zavítali do AGEL Transfúzní služby v Šumperku. Výzvu k darování krve tak opět přijalo 13 mladých dárců pod vedením pedagožky Mgr. Ivy Přikrylové, která je věrnou podporovatelkou dárcovství krve.

Díky její osvětě, která je bezpříkladná, se v úterý 23. listopadu 2021 rozšířila dárcovská rodina transfúzní služby o 10 nových dárců. Zbývající 3 studenti jsou v Šumperku již dárci pravidelnými. „Nemocnice a krevní banky stále bojují s krevními zásobami. Plánovaná operativa se sice již omezuje, ale vzrůstá poptávka po transfúzních přípravcích pro pacienty s velmi závažnými komplikacemi u onemocnění covid-19. Proto jsme vděčni, za každou aktivitu studentů středních škol a hlavně jejich mentorů – pedagogů, kteří jsou si vědomi jak důležité dárcovství krve je,“ říká MUDr. Radan Volnohradský, lékař AGEL Transfúzní služby.

Ze zkušenosti zdravotníků na transfúzní službě v Šumperku vyplývá, že právě podobné akce opravdu dokážou mladé lidi správně motivovat. Dnešní registr pravidelných dárců zde tvoří mnoho bývalých středoškoláků, kterým první cestu k odběru krve ukázala právě jejich učitelka Mgr. Iva Přikrylová.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Kromě dárcovství krve a plazmy je možné v AGEL Transfúzní službě a.s. v Šumperku i registrace do Českého národního registru dárců dřeně.

Stačí se objednat prostřednictvím bezplatné telefonní liny 800 300 600, nebo využít online objednávkový systém na adrese sumperk.odbery.cz.

Zpět