Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

190610 Dárce s 325 odběry

10.6.2019

Rekordman Transfúzní služby AGEL má na kontě 325 odběrů krve a plazmy Šumperk: Titulem „Nejaktivnější dárce krve a krevní plazmy“ ocenila Transfúzní služba a.s., člen skupiny AGEL, v Šumperku společně se zástupci ČČK Olomouc a členy rady města Šumperk dárce, který daroval krev či plazmu již 235krát. Pro šumperskou Transfúzní službu AGEL se tímto dobrovolný dárce pan Pavel Heincl stal dosavadním rekordmanem.

Dárce pan Pavel Heincl, který na Transfúzní službu AGEL do Šumperka jezdí darovat krev či plazmu z nedalekého Úsova, daroval krev poprvé už na vojně. „Rozhodnutí bylo spontánní. Do kasáren dojel autobus s výzvou, abychom darovali krev, a tak jsem šel bez zaváhání s ostatními vojáky,“ říká dárce, pro kterého se od té doby stalo darování krve již nedílnou součástí života.

Od doby jeho prvního odběru se přitom v oblasti dárcovství mnohé změnilo.  „Pamatuji si to přesně, odběr proběhl v autobusu v kasárnách. Tehdy mi to přišlo u vojáka jako samozřejmost. Dnes mi samotný odběr v autobuse s odstupem let připadá velmi úsměvný,“ komentuje Pavel Heincl a dodává, že se v rámci dárcovství za uplynulá desetiletí vše zmodernizovalo, zpřístupnilo a zajistila se i větší informovanost obyvatel.

O úctyhodném čísle 325 odběrů však mluví Pavel Heincl ryze skromně. „Určitě mě tehdy na vojně nikdy nenapadlo, že bych dosáhl takových čísel, ale také mne nikdy nenapadlo s odběry skončit. Považuji to za součást svého života a někde uvnitř je dobrý pocit, že jakýmkoliv způsobem pomáhám těm, kteří to potřebují,“ dodává dárce.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Bezplatné dárcovství krve přitom dává nejenom dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také zahrnuje lékařské vyšetření a znamená možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení, a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

Zájemci o darování krve či plazmy se mohou na Transfúzní službu a.s. AGEL Šumperk objednávat telefonicky na čísle 724 612 674 nebo emailem na adrese evidence.spk@tsl.agel.cz a jsou vřele vítáni.

 „Jsme rádi za každého nového dárce, který se přidá do našich řad. Obecně ale oceníme i jakoukoliv jinou formu pomoci, například propagaci dárcovství  - ať už mezi spolupracovníky, rodinnými příslušníky, nebo přáteli. Takto nám mohou pomoci například i ti, kteří sami darovat krev nemohou,“ uzavírá Mgr. Renata Wasserburgerová.

Zpět