Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Očkování proti covid-19 komplikuje situaci na transfúzních službách

4.6.2021

Nedostatek dárců krve v souvislosti s očkováním proti koronaviru řeší aktuálně transfúzní služby napříč Českem. Výjimkou není ani AGEL Transfúzní služba v Šumperku či hematologicko-transfuzní oddělení Nemocnice AGEL Prostějov, kde mnohé dárce krve musí po očkování vyřadit z odběru i na celý měsíc. Další zájemci pak nemohou darovat krev kvůli tomu, že jsou koronavirem přímo nakaženi, nebo kvůli cestování do zahraničí – zejména pak do rizikových zemí, kde hrozí vyšší riziko nákazy koronavirem.

Největší část dárců krve je nyní omezena v darování kvůli očkování proti koronaviru. „Na základě doporučení Společnosti pro transfuzní lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně je stanoven odstup sedmi až osmadvaceti dnů od vakcinační dávky. V případě mRNA vakcín, tedy Pfizer a Moderna, a proteinových vakcín, což je Novavax a Sanofi, je to zmíněný týden. V případě vektorových vakcín Astra Zeneca a Johnson & Johnson je ale interval celých 28 dnů od každé vakcinační dávky,“ vysvětluje příčinu aktuálních komplikací v oblasti odběrů krve MUDr. Štefan Repovský, primář hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

O další část dárců přitom transfúzní služby dočasně přicházejí i z důvodu samotného onemocnění. „V případě onemocnění covid-19 mohou dárci přijít po 14 dnech od uzdravení, tedy od odeznění všech příznaků, nebo po 1 měsíci od pozitivního PCR testu,“ upřesňuje primář Repovský. Vůbec nejdelší omezení v darování krve ovšem čeká na cestovatele. Ti, kteří vycestují do zahraničí v rámci Evropy, nemohou darovat krev po dobu jednoho měsíce. Cestovatelé mimo Evropu pak dokonce dlouhých 6 měsíců.

Situaci nyní navíc komplikuje fakt, že v nemocnicích aktuálně došlo k ukončení omezení souvisejících s plánovanou operativou, s čímž souvisí zvýšené nároky na spotřebu transfúzních přípravků. Ty přitom mají omezenou délku spotřeby, takže nebylo možné se jimi v uplynulých měsících předzásobit.

„Doba je složitá, ale budeme dělat vše pro to, abychom situaci i přes omezení zvládli. Potřebné jsou aktuálně všechny krevní skupiny a každý jeden dárce nám pomůže. Uvítáme teď opravdu každého zájemce,“ uzavírá MUDr. Repovský s tím, že přijít darovat krev či plazmu mohou v rámci skupiny AGEL zájemci na kterékoliv z odběrových středisek v nemocnicích v Prostějově, Přerově, Jeseníku i Novém Jičíně, či na Transfúzní službu AGEL v Šumperku. 

Zpět