Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Dárci se nemusí bát i nadále darovat krev a plazmu

2.10.2020

Druhá vlna epidemie koronaviru přináší nové výzvy nejen pro pacienty, ale i personál zdravotnických zařízení, včetně AGEL Transfúzní služby Šumperk. Pro zajištění odběrů krve a plazmy bez omezení zpřísnilo odběrové centrum hygienická opatření, která jsou nutná pro maximální ochranu dárců a zaměstnanců. S tím se však znovu množí dotazy dárců, jak mají postupovat po prodělání koronavirové infekce, zda mohou i nadále darovat a zda jsou nastavena nějaká další omezení.

„Ve všech našich odběrových centrech přísně dodržujeme nařízení Ministerstva zdravotnictví. Pravidlo 3 R (používání roušek, důkladné mytí rukou a rozestupy) jsme zavedli již na jaře, stejně tak je od první vlny epidemie k dispozici desinfekce pro dárce u vstupu do center. I přesto, že jako zdravotnické zařízení máme i mimo epidemie nastaven vysoký standard hygienických opatření, zvýšili jsme četnost desinfekce vnitřních prostor našich center, výpočetní techniky a ploch, se kterými dárci a zaměstnanci přicházejí do kontaktu,“ upřesnil hygienická opatření předseda představenstva AGEL Transfúzní služby Ing. Václav Kokeš. 

Dárci vznášejí mnoho dotazů týkajících se dárcovství krve a plazmy v případě prokázání pozitivity na koronavirové onemocnění: „I přesto, že nebyl klinicky prokázán přenos infekce krví ani plazmou, není dovoleno dárci s prokázanou pozitivitou na Covid-19 tyto tekutiny darovat. Nic ale není ztraceno! Po měsíci od uplynutí klinických příznaků a po dvou po sobě negativních PCR testech, může být znovu do databáze dárců zapsán. Našim dárcům se koronavirus zatím stále vyhýbá, onemocnění prodělal pouze jeden dárce, a to s bezpříznakovým průběhem tohoto onemocnění,“ uvádí odborný zdravotnický pracovník Mgr. Renata Wasserburgerová a jedním dechem dodává: „I mimo epidemie má dárce povinnost do týdne od odběru informovat transfúzní službu v případě infekčního onemocnění. Veřejnost se tedy nemusí ničeho obávat.“

Předseda představenstva Ing. Václav Kokeš dále ujišťuje dárce i potenciální zájemce o dárcovství, že se k odběru rozhodně nemusí obávat přijít.  „Změnili jsme způsob objednávek na odběry tak, abychom zabezpečili, že v odběrových centrech bude možné dodržet bezpečnostní rozestupy a občerstvení po odběru je možné si odnést s sebou domů. Stejně jako je to v dalších zdravotnických zařízeních, i u nás je vstup povolen pouze dárcům a zájemcům o dárcovství. Riziko nákazy snižujeme i bezkontaktním měřením tělesné teploty všem příchozím do budov odběrových center.“

Dotazy ohledně dárcovství krve zodpoví pracovníci AGEL Transfúzní služby na bezplatných infolinkách odběrových center – tel.: 800 300 600 pro Šumperk a tel.: 800 300 900 pro Bruntál.

Zpět