Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Odběrové středisko Transfúzní služby AGEL v Bruntále odmění dárce při Valentýnském odběru

10.2.2020

Svatý Valentýn bývá svátkem láskyplných gest. Tím největším dárkem, který však můžete druhým dát, je dar krve - dar života. Letošní svátek oslaví Valentýnskými odběry i dárci krve z Bruntálska, a to ve čtvrtek 13. února a v pátek 14. února na odběrovém středisku Transfúzní služby v Bruntále, která je členem skupiny AGEL. Ať přijde nový nebo stávající dárce, sám nebo ve dvojici, vždy obdrží dárek. U stálých dárců je potřeba se k odběru předem objednat, prvodárcům stačí dorazit.

Čokoládové srdce z Velkolosinských pralinek pro každého a pro dvojice dokonce láhev vína jsou připraveny na odběrovém středisku Transfúzní služby v Bruntále pro ty, kteří přijdou darovat krev nebo plazmu během Valentýnských odběrů ve čtvrtek 13. února a v pátek 14. února. „Dárci k nám přichází s různou motivací. Někdy je přivede zvědavost vyzkoušet si dárcovství, jindy dorazí jako podpora blízkého, kamaráda nebo rodinného příslušníka. Ať už jsou důvody jakékoliv, vždy jim bude odměnou záslužný pocit z dobrého skutku a pomoci druhým, který je o to silnější, když se sdílí s partnery, blízkými, kamarády či kolegy,“ říká MUDr. Jana Vaštíková, lékařka odběrového střediska Transfúzní služby AGEL v Bruntále. Zájemci se mohou k Valentýnským odběrům krve a plazmy přihlásit telefonicky na čísle 724 612 667 nebo emailem na adrese evidence.bruntal@tsl.agel.cz.

Valentýnské odběry mají už svou tradici a cílí především na dvojice s myšlenkou, že společné darování dva lidi sblíží. Pravidelný dárce si navíc může přivést nového parťáka a sám mu být oporou. „Prvodárce může mít určité obavy a strach z neznáma, které mu pomůže rozptýlit dobrá společnost. Tyto akce jsou zpestření, které si dárci oblíbili a své pohodlí mění za ušlechtilý čin, čehož si velmi vážíme. Loni jsme na Sv. Valentýna přivítali 36 dárců krve a 16 dárců plazmy. Věřím, že letos bude bilance mezi svátečními dárci stejně uspokojivá a že si stávající dárci přivedou své parťáky,“ slibuje si MUDr. Jana Vaštíková s tím, že zájemci zpravidla bezezbytku naplní kapacitu odběru.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. V rámci bezpříspěvkového dárcovství krve je dárce vyšetřen lékařem a jeho krev se testuje na přítomnost několika povinných infekčních markerů. Legislativa nabízí dárcům krve bonusy jako možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy či uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

 

 

 

Zpět