Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Transfúzní služba AGEL Šumperk ocenila 101 dárců krve

25.11.2019

Celkem 101 dárců krve a plazmy ocenili za bezpříspěvkové dárcovství plaketami profesora MUDr. Jana Janského zástupci Transfúzní služby AGEL, člen skupiny AGEL, oblastního spolku Českého červeného kříže Olomouc a města Šumperk. Stříbrnou plaketu za 20 odběrů převzalo 57 dárců a zlatou plaketu za 40 odběrů obdrželo 34 dárců. Dárcům pogratuloval i matador mezi dárci, Kamil Šafář, který absolvoval již 216 odběrů.

Svůj první odběr si Kamil Šafář pamatuje, jako by to bylo včera. „Poprvé jsem svých 450 ml krve daroval s kolegy z práce a zapůsobil na mě ten pocit, že tak jednoduše mohu někomu zachránit život. S odběry ani pohledem na jehlu problém nemám, navíc na Transfúzní službě jsou šikovné sestry. Darování krve by měla být morální povinnost každého zdravého člověka,“ apeluje Kamil Šafář na potenciální dárce, kterých v současnosti v Česku chybí přibližně sto tisíc.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Bezplatné dárcovství krve přitom zahrnuje také lékařské vyšetření, možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

Pozvání na slavnostní ocenění obdrželo celkem 190 dárců krve a krevních složek, které pozval Český červený kříž společně s Transfúzní službou, aby jim mohl poděkovat za jejich nezištnou pomoc. Kromě medailí bylo pro dárce připraveno také vystoupení kapely PANGEA – The Beatles Revival.

Šumperským dárcům krve a plazmy osobně popřáli i významní představitelé zapojených institucí a města. „Považujeme za důležité projevit dárcům krve a plazmy čest a uznání aspoň touto symbolickou cestou. Velmi si vážíme jejich záslužné činnosti, díky které zachraňují jejich životy," uvedla MUDr. Lenka Langrová, lékařka z Transfúzní služby Šumperk. Ta společně s prezidentem ČČK doc. RNDr. Markem Juklem a starostou města Šumperk Mgr. Tomášem Spurným dárce během slavnostního večera medailemi dekorovala. Dárce krve a plazmy docenili také Ing. Václav Kokeš z Transfúzní služby.

Oceňování bezpříspěvkových dárců má za cíl zvýšit společenskou vážnost bezpříspěvkového dárcovství krve a dárců krve samotných. Již jedno století pravidelně Český červený kříž (ČČK) oceňuje bezpříspěvkové dárce krve.

Zpět