Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Transfúzní službu v Bruntále obsadili hasiči

21.5.2018

V Transfúzní službě v Bruntále se to celý pátek 18. května hemžilo hasičskými uniformami. Důvodem naštěstí nebyl ani požár ani nácvik evakuace. Členové a členky sboru dobrovolných hasičů z Dolní a Horní Moravice, Vrbna pod Pradědem, Horního Benešova, Rýmařova, Leskovce nad Moravicí, Václavova, Bruntálu, Města Albrechtice, Široké Nivy, Světlé Hory a Milotic nad Opavou přišli darovat nejcennější tekutinu.

Hasiči se tak rozhodli podpořit dobrovolné dárcovství krve. Šlo již o sedmý ročník společného darování. Letos se jej zúčastnilo 25 hasičů a hasiček, což je o 10 více než v roce minulém.

 

„Jsem ráda, že členové sboru dobrovolných hasičů jdou v záchraně životů příkladem i v této oblasti. Akci budeme určitě opakovat a věříme, že nás bude zase o něco více,“ podotkla organizátorka akce Šárka Lýsková, jejíž slova potvrdil hasič, který je pravidelným dárcem krve a krevní plazmy na Transfúzní službě v Bruntále: „Všem, kteří váhají, zda jít darovat, bych chtěl vzkázat jediné – jděte do toho! Bez krve a plazmy nemůže zdravotnictví fungovat a vy opravdu nikdy nevíte, kdy krev a plazmu budou potřebovat lidé kolem vás,“ uvedl zkušený dárce. Akce se zúčastnil společně s dalšími 24 kolegy, z nichž hned děvet přišlo darovat krev poprvé.

 

„Jako Transfúzní služba si pomoci hasičů nesmírně vážíme. Rozhodli se totiž zachraňovat lidské životy navíc také touto formou, je opravdu obdivuhodné a patří jim tak naše velké poděkování,“ dodala vedoucí sestra Transfúzní služby Romana Hnilicová.

 

Dárci krve a plazmy se mohou stát lidé ve věku od 18 do 60 let. Pro darování krve musí být zdraví. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém středisku. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat.

 

Každý dárce krve a plazmy na Transfúzní službě v Bruntále získává pracovní volno s náhradou mzdy, proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitamíny od své zdravotní pojišťovny, občerstvení či odpočet ze základu daně z příjmu. Zájemci se mohou objednávat telefonicky na čísle 724 612 667, 554 700 660 nebo elektronickou poštou na adrese evidence.bruntal@tsl.agel.cz.

 

 

 

Zpět