Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Transfúzní služba nabídne o Velikonocích sladké odměny pro dárce

23.3.2018

Na všechny dárce krve a krevních složek, kteří přijdou na Zelený čtvrtek na Transfúzní službu darovat krev či plazmu, čeká příjemné velikonoční překvapení. Pro dobrovolníky na odběrových střediscích v Bruntále i Šumperku zdravotníci připravili nejen velikonoční dekorace a atmosféru, ale i drobné sladké dárečky.

Velikonoční akce na Transfúzní službě proběhne ve čtvrtek 29. března, kdy mohou zájemci na odběrové stanici v Šumperku darovat krev i plazmu a v Bruntále pouze plazmu.

 

 „Velikonoční překvapení máme připraveno jak pro naše stávající, tak i pro nové dárce, které přivítáme obzvláště rádi. Obecně v České republice je nedostatek zejména mladých dárců, samozřejmě ale budeme rádi za každého zájemce, který přijde darovat krev nebo k darování motivuje ostatní,“ říká ředitelka Transfúzní služby MUDr. Marie Urbánková s tím, že na velikonoční odběry se musí zájemci předem objednat.

 

Pro velikonoční odběry krve na odběrovém středisku Šumperk je k dispozici číslo 724 612 674, pro zdejší odběry plazmy pak číslo 583 333 811. V Bruntále bude v rámci akce odebírána pouze plazma, a to po předchozí objednávce na čísle 724 612 667.

 

Dárcem krve či plazmy se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, přičemž vhodnost dárce je ještě vždy individuálně posuzována zdravotnickým personálem. „S sebou k odběru potřebuje každý zájemce jen občanský průkaz a kartičku pojišťovny. Před samotným odběrem je pak dobré se doma lehce najíst, nechodit tedy na lačno, jak se občas prvodárci mylně domnívají, a dodržet dostatečný příjem tekutin,“ uzavírá Marie Urbánková.

 

Výhodami darování krve je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení nebo odpočet ze základu daně z příjmu.

Zpět