Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Dárce plazmy vyhrál na Transfúzní službě v Bruntále televizi

19.12.2017

Krásný vánoční dárek obdržel od Transfúzní služby v Bruntále jeden z jejích pravidelných dárců v rámci soutěže „Daruj plazmu - vyhraj TV!“ Šťastným výhercem se stal Lukáš Holzner z Bruntálu. Transfúzní služba se mimo jiné i touto soutěží snažila ocenit ochotu dárců darovat plazmu.

„Bohužel se stále ještě setkáváme s názory, kdy je odběr plazmy neinformovanou veřejností považován za cosi méně hodnotného, než odběr plné krve. Jde o zásadní omyl. V moderní medicíně mají oba typy odběrů zcela srovnatelnou a nezastupitelnou roli při záchraně lidských životů,“ vysvětluje lékařka Transfúzní služby MUDr. Jana Vaštíková. Plazma a transfúzní přípravky z ní vyrobené pomáhají při léčbě široké škály onemocnění a život ohrožujících stavů. Například při masivních krevních ztrátách, při těžkých popáleninách, při po ruchách srážení krve, u nádorových onemocnění a v mnoha dalších závažných případech.

Do soutěže o televizi se přihlásilo na 120 dárců plazmy, kteří splnili důležitá kritéria pro opakované, pravidelné dárcovství. Kritéria splnil i pan Holzner z Bruntálu. Plazmu pravidelně daruje teprve přes rok, a přesto se na ni při losování usmálo štěstí: „Když jsem zjistil, že jsem byl v soutěži vylosován, samozřejmě jsem byl moc rád,“ usmívá se výherce.

Dárci na Transfúzní službě automaticky získávají celou řadu dalších výhod a benefitů. Kromě studijního a pracovního volna s náhradou mzdy dárce získá proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitamíny od své zdravotní pojišťovny, občerstvení či odpočet ze základu daně z příjmu.

Pokud se také chcete zapojit do darování, stačí se objednat telefonicky na čísle 724 612 667 nebo emailem na adrese evidence.bruntal@tsl.agel.cz. Dárcem krve a plazmy se může stát každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na Transfúzní službě. Více informací se můžete dozvědět na webu transfuznisluzba.agel.cz či Facebooku www.facebook.com/transfuznisluzba.

 

 

Zpět