Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Transfúzní službu v Bruntále obsadili hasiči

18.9.2017

Jako na hasičské stanici si připadali dárci krve a plazmy ve středu 13. září na Transfúzní službě v Bruntále. Darovat svou krev zde totiž přišlo hned 15 dobrovolných hasičů z Moravskoslezského kraje.

„Jako hasiči zasahujeme u velkého počtu dopravních nehod, a tak jsme si dobře vědomi skutečnosti, jak je darování krve potřebné. Rádi jsme se proto tohoto hromadného darování zúčastnili. Člověk navíc nikdy neví, kdy krev budou potřebovat třeba také jeho nejbližší,“ podotkla organizátorka akce Šárka Lýsková, jejíž slova potvrdil hasič, který je pravidelným dárcem krve a krevní plazmy na Transfúzní službě v Bruntále: „Krev kdysi potřeboval člen naší rodiny, a to mě poprvé přimělo ji darovat. Nyní se darováním snažím pomáhat druhým,“ uvedl zkušený dárce. Akce se zúčastnil společně s dalšími 14 kolegy, z nichž hned pět přišlo darovat krev poprvé.

„Jako Transfúzní služba si pomoci hasičů nesmírně vážíme. Rozhodli se totiž zachraňovat lidské životy navíc také touto formou, je opravdu obdivuhodné a patří jim tak naše velké poděkování,“ dodala vedoucí sestra Transfúzní služby Romana Hnilicová.

Dárci krve a plazmy se mohou stát lidé ve věku od 18 do 60 let. Pro darování krve musí být zdraví. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém středisku. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat.

Každý dárce krve a plazmy na Transfúzní službě v Bruntále získává pracovní volno s náhradou mzdy, proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitamíny od své zdravotní pojišťovny, občerstvení či odpočet ze základu daně z příjmu. Zájemci se mohou objednávat telefonicky na čísle 724 612 667, 554 700 660 nebo elektronickou poštou na adrese evidence.bruntal@tsl.agel.cz.

 

Zpět