Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Od začátku roku registrovala Transfúzní služba v Šumperku už 113 dárců kostní dřeně

30.8.2017

V lednu letošního roku se Transfúzní služba Šumperk, člen skupiny AGEL, stala dalším náběrových centrem pro darování kostní dřeně. Zájemci se zde mohou zapisovat do registru dárců kostní dřeně každou středu. Do dnešního dne, tedy za prvních osm měsíců, dorazilo na odběrové místo v Šumperku již 113 zájemců, a to jak z řad pravidelných dárců krve, tak i dalších dobrovolníků z řad veřejnosti.

Od 2. ledna, kdy byl na Transfúzní službě Šumperk spuštěn zápis do registru dárců kostní dřeně, dorazilo k zápisu celkem 48 žen a 65 mužů, nejčastěji ve věku do třiceti let. Ve většině případů šlo o pravidelné dárce krve a krevních složek, kteří zápis absolvovali v rámci standardního odběru. Osm zájemců však přijelo i speciálně jen kvůli registraci do registru dárců kostní dřeně.

„Standardní registrace mezi potenciální dárce kostní dřeně je možná až do dovršení 36 let věku, přičemž nad touto věkovou hranicí se zájemce může zapsat v případě, že na vstupní vyšetření přispěje Českému národnímu registru dárců dřeně jako samoplátce částkou 1500 korun. Takové případy jsme zatím zaznamenali na Transfúzní službě Šumperk celkem tři,“ prozrazuje Mgr. Renata Wasserburgerová, odborná zdravotnická pracovnice Transfúzní služby.

Potenciálním dárcem kostní dřeně se obecně může stát každý, kdo se cítí zdráv, je ve věku 18 až 35 let, je pojištěncem u české zdravotní pojišťovny a má trvalý pobyt v České republice. „Registrace trvá zhruba 30 minut a zahrnuje vstupní pohovor, vyplnění přihlášky i informovaného souhlasu a také odběr malého vzorku krve,“ vysvětluje Mgr. Renata Wasserburgerová.

Registrací se přitom zájemce ještě nestává dárcem kostní dřeně, ale je pouze zařazen do databáze pro případ potřeby. „K samotnému darování kostní dřeně je pak registrovaný vyzván transplantačním centrem až v případě konkrétní poptávky pro těžce nemocného pacienta,“ dodává Mgr. Renata Wasserburgerová s tím, že kostní dřeň je nejčastěji využívána pro transplantaci u pacientů s leukémií nebo těžkými útlumy krvetvorby.

Registrace do registru dárců kostní dřeně probíhají na Transfúzní službě Šumperk každou středu od 10 do 11 hodin, přičemž dárci krve nebo plazmy mohou být odebráni i v rámci plánovaného odběru kterýkoliv den v týdnu. Zároveň je také možné domluvit si i individuální termín registrace.

 

Zpět