Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

800 300 600 (Šumperk - odběry krve)
724 612 674 (Šumperk - odběry plazmy)
800 300 900 (Bruntál)

Informace pro dárce

Ještě nemáte novoroční předsevzetí? Darujte krev či plazmu, vzkazuje Transfúzní služba

10.1.2017

Stále nevíte, jaké si dát předsevzetí do nového roku? Chtěli byste pomoci druhým? Jednou z možností je darovat krev či krevní plazmu. Transfúzní služba v Bruntále, která je členem skupiny AGEL, stále hledá nové dobrovolníky, kteří by rozšířili řady pravidelných dárců.

Dárcem se může stát kdokoliv ve věku od 18 do 65 let. Způsobilost k darování posoudí zdravotníci na transfúzní službě. „Lidé žijí často v domnění, že krev nebo plazmu může darovat jen zcela zdravý jedinec, a proto se k darování nedostaví. Přitom darovat krev mohou i osoby s některými dobře zaléčenými chorobami, jako jsou alergie, vysoký krevní tlak,“ řekla lékařka z Transfúzní služby Bruntál MUDr. Jana Vaštíková

Krev a krevní plazmu nelze uměle vytvořit. V současné medicíně hrají nezastupitelnou roli. „Jsou potřeba při substituční terapii, při operačních výkonech, úrazech, některých hematologických onemocněních, na výrobu krevních derivátů, které jsou nezbytné při poruchách krevní srážlivosti, imunologických chorobách, popáleninách a podobně,“ informovala MUDr. Jana Vaštíková s tím, že noví dárci jsou potřeba a stále jich není dostatek. Jednak stárne lidská populace a mnoho dárců je vyloučeno kvůli chronickým onemocněním. „Dále lidé, kteří navštíví země mimo Evropu, nemohou darovat po dobu jednoho až šesti měsíců, podle toho, ve které zemi se pohybovali,“ doplnila MUDr. Jana Vaštíková a pokračovala„Nepříjemná je skutečnost, že někteří zaměstnavatelé nechtějí uvolňovat dárce ze zaměstnání. Dárci pak chodí darovat ve svém volnu, např. před odpolední nebo noční směnou nebo v době své dovolené. To je hodně smutné.“

Největší nedostatek největší nedostatek je krevních skupin Rh negativních, především 0- B- A-.  Muži mohu na odběr krve pětkrát za rok, ženy čtyřikrát. Minimální doba mezi odběry je 8 týdnů. Dárce musí darovat plnou krev alespoň jedenkrát, aby mohl darovat také plazmu. K odběru plazmy je možno se objednat nejdříve jeden měsíc po odběru krve a maximálně šest měsíců od posledního odběru krve. Na odběr plazmy je možné jít jednorázově, ale i v několika cyklech po sobě jdoucích.  Intervaly mezi odběry plazmy musí být minimálně čtrnáctidenní, odebráno může být maximálně pětadvacet litrů za rok. „Odběr plazmy je ve srovnání s odběrem krve dobře tolerovaný, organismus dárce je méně zatěžován,“ doplnila MUDr. Jana Vaštíková.

Dárci mají nárok na celou řadu výhod a benefitů. Kromě studijního a pracovního volna s náhradou mzdy dostanou proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitamíny od své zdravotní pojišťovny, občerstvení či odpočet ze základu daně z příjmu, a to za každý odběr 2000 Kč. Noví dárci se mohou na Transfúzní službu objednat telefonicky na čísle 724 612 667 nebo emailem na adrese evidence.bruntal@tsl.agel.cz. Více informací je možné najít na webu transfuznisluzba.agel.cz či Facebooku www.facebook.com/transfuznisluzba.

Zpět